GUS o sytuacji wyznaniowej: 71,2% rzymskich katolików

[2023-09-28 23:17:04]

Główny Urząd Statystyczny opublikował właśnie raport na temat sytuacji wyznaniowej w Polsce na podstawie Narodowego Spisu Powszechnego z 2021 roku.
Najbardziej widoczną zmianą w stosunku do spisu z 2011 roku jest spadek osób deklarujących przynależność do Kościoła Rzymskokatolickiego. Liczba katolików rytu rzymskiego w Polsce spadła w przeciągu 10 lat z 33,8 mln do 27,2 mln osób, z 88% do 71,2%.
W tym samym okresie znacząco wzrosła liczba osób, które odmówiły odpowiedzi w sprawie deklaracji wyznaniowej. Liczba takich osób wzrosła z 2,7 mln do 7,6 mln osób. Takie osoby stanowią 20% polskiej populacji.
Znacząco wzrosła również liczba osób deklarujących bezwyznaniowość, brak religii, ateizm. Grupa takich osób wzrosła z 2,8% do 8,6%.
Pozostałe wyznania, poza rzymskim katolicyzmem, w skali kraju są niewiele znaczące. Stanowią niecały 1%, choć trzeba powiedzieć, że z uwagi na metodologię spisu GUS nie odnotował dużej liczby cudzoziemców - mających tylko czasowy pobyt w Polsce - co zwiększyłoby znaczenie wyznań innych niż rzymski katolicyzm.
W skali kraju odnotowano znaczące różnice w skali wiary i bezwyznaniowości. W województwach południowo-wschodnich - podkarpackim, lubelskim i świętokrzyskim wyznawcy rzymskiego katolicyzmu stanowią ponad 80% populacji, natomiast w dużej części Polski zachodniej i centralnej poniżej 70%. W tych samych regionach są natomiast najwyższe odsetki osób deklarujących niewiarę lub odmawiających odpowiedzi w kwestii wyznania.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".