Warszawa: Antysemicka prowokacja w polskim Sejmie

[2023-12-13 13:40:09]

W czasie gdy polski Sejm zajmował się dyskusją nad powołaniem nowego rządu Donalda Tuska, w korytarzu sejmowym doszło do incydentu przypominającego lata 30-te w Niemczech. Poseł Konfederacji Grzegorz Braun zaatakował uroczystość z okazji żydowskiego święta Chanuki I jej uczestników. Braun uruchomił gaśnicę proszkową i spryskał świece chanukowe palące się na menorze.

Przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych natychmiast potępili incydent. W odpowiedzi na to, Grzegorz Braun wszedł na mównicę sejmową i wyjaśnił motywy swojego działania, mówiąc o tym, że żydowskie święto jest “satanistyczne” i “rasistowskie”. W rozmowie z Super Expressem, Braun tłumaczył, że “Akt, który miał miejsce w Sejmie, jest aktem religijnym, głęboko satanistycznym, aktem dzikiego, plemiennego, rasistowskiego, talmudycznego triumfalizmu Żydów nad nie-Żydami. Na takie ekscesy nie powinno być miejsca, na pewno nie w polskim Sejmie”.

Grzegorz Braun to najbardziej znany sejmowy antysemita. W maju tego roku wtargnął na konferencję zorganizowaną przez Żydowski Instytut Historyczny i brutalnie przerwał wykład zajmującego się historią holocaustu profesora Jana Grabowskiego z uniwersytetu w Ottawie. Braun wyrwał mu mikrofon i rozbił go o stół a następnie kazał się wynosić z Polski uczestnikom spotkania.

Polski Sejm zaprasza od 17 lat przedstawicieli gminy żydowskiej do obchodów święta Chanuki. W założeniu, ma to być element zbliżenia międzykulturowego. Do tej pory uroczystości nie były celem żadnych ataków.

Wtorkowy atak Brauna potępiły wszystkie organizacje żydowskie w Polsce i na świecie i przedstawiciele wszystkich środowisk politycznych w Polsce poza skrajną prawicą. O incydencie informują wszystkie najważniejsze media światowe.

Bartłomiej Zindulski

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 marca:

1889 - W twierdzy szlisselburskiej zmarł Ludwik Waryński, twórca I Proletariatu, wybitny działacz i ideolog ruchu socjalistycznego.

1900 - Urodził się Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1917 - Początek strajku łódzkich tramwajarzy; trwał do 12 marca.

1919 - Powstanie Międzynarodówki Komunistycznej (Kominternu).

1926 - Z połączenia odłamu PSL „Wyzwolenie” pod nazwą Jedność Ludowa oraz partii Związek Chłopski powstało lewicowe Stronnictwo Chłopskie. Istniało do 1931.

1946 - Zmarł Józef Dziuba ps. Profesor, pedagog, działacz niepodległościowy i sportowy, zastępca prezydenta Częstochowy.

2006 - Ukazał się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika "Le Monde diplomatique".