Samorządowa Trasa Lewicy

[2024-03-24 22:21:26]

W dniu dzisiejszym, 24 marca 2024 roku, odbyły się dwa ważne wydarzenia na Samorządowej Trasie Lewicy.
W Poznaniu odbyła się dzisiaj konferencja prasowa Nowej Lewicy, na której przedstawiono główne samorządowo-wyborcze postulaty partii.
Pierwszym z nich jest darmowy transport publiczny. Wicepremier Krzysztof Gawkowski mówił o darmowym transporcie publicznym dla dzieci i młodzieży oraz przypomniał stały postulat lewicy na temat „realnego rozdziału państwa i kościoła, który tak często uwiera nas w samorządach”.
Drugą z propozycji programowych parlamentarnej lewicy są mieszkania na wynajem i czyste miasto. Poświęcił temu czas Robert Biedroń. Wskazał na to, że "mieszkanie na wynajem to szansa, że będziemy budowali odpowiedzialność za przyszłe życie milionów Polaków, którzy dzisiaj wynajmują mieszkania i nie wierzą, że kiedyś będą mogli po nie sięgnąć".
Natomiast Beata Urbańska, kandydatka na prezydenta Poznania zwróciła uwagę na wagę czystości i porządku w mieście.
W Szczecinie kampanię wyborczą lokalnej lewicy wsparł Adrian Zandberg, który zaakcentował konieczność zmiany polityki mieszkaniowej w Polsce. Jego zdaniem, to lewica do tej pory kładzie największy nacisk na te sprawy. Do tej pory, zaproponowała ona zakaz flippingu (agresywnego wypraszania dotychczasowych najemców i remontowania mieszkań, by sprzedaż je drożej) oraz wprowadzenie podatku katastralnego od trzeciego posiadanego mieszkania.
Przypomnijmy, że tegoroczna kampania wyborcza lewicy parlamentarnej odbywa się pod hasłem: "SMS - Szkoła, Mieszkanie, Szpital". Trasa Samorządowa Lewicy jest kontynuacją konwencji, która odbyła się we Wrocławiu 3 marca 2024 i zapoczątkowała tegoroczną kampanię samorządową Nowej Lewicy i Lewicy Razem.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

17 kwietnia:

1848 - Pod wpływem wydarzeń Wiosny Ludów rząd austriacki uwłaszczył chłopów w Galicji.

1894 - Władze carskie aresztowały w Warszawie ok. 250 osób z powodu manifestacji w setną rocznicę insurekcji kościuszkowskiej.

1906 - Zmarł Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1912 - Masakra leńska: carskie wojsko otworzyło ogień do strajkujących górników kopalni złota w rejonie Bodajbo na Syberii. 270 osób zginęło, 20 zostało rannych.

1961 - W Zatoce Świń rozpoczęła się nieudana inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich.

1993 - Mahamadou Issoufou z Nigerskiej Partii na rzecz Demokracji i Socjalizmu został premierem Nigru.

2004 - José Zapatero (PSOE) został premierem Hiszpanii.

2014 - W Meksyku zmarł Gabriel García Márquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz i działacz społeczny, jeden z najwybitniejszych twórców tzw. realizmu magicznego, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.