SOBiBP PGR poparło Polską Partię Pracy

[2005-09-23 17:36:26]

Stowarzyszenie Osób Bezrobotnych i Byłych Pracowników PGR zaapelowało o udzielenie w wyborach parlamentarnych poparcia Polskiej Partii Pracy i Danielowi Podrzyckiemu w wyborach prezydenckich.

W oświadczeniu przewodniczącego stowarzyszenia Józefa Łuczyńskiego czytamy: "Polska Partia Pracy jest jedyną partią która realnie zainteresowała się losem osób bezrobotnych. Projekt ustawy o "statusie bezrobotnego" jest pierwszym od 16 lat dokumentem ,który zauważa 3 miliony obywateli pozbawionych jakichkolwiek podstaw do egzystencji. Mamy nadzieję, że wybrani posłowie z list Polskiej Partii Pracy doprowadzą w Sejmie do jej uchwalenia".

Organizacja wezwała wszystkich bezrobotnych i ludzi utrzymujących się z pracy własnych rąk do oddania głosu na PPP i Podrzyckiego.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.