Kraków: Dyskusja "Jaka lewica?"

[2006-02-03 16:52:44]

2 lutego odbyło się spotkanie dyskusyjne "Jaka lewica?" zorganizowane przez Front Narodowo-Robotniczy.

Wykład "Droga lewicy" wygłosił działacz tej organizacji Damian Owczarz. Zwrócił on uwagę na to, że wiele środowisk określających się mianem lewicy patriotycznej dąży tylko do powołania komitetu wyborczego a brak jest tu dyskusji o programie, celach i postawach.

Ustalono, że płaszczyzną wspólnego działaniach tych ugrupowań bedą Lewicowe Forum Dyskusyjne oraz Ruch Moralnego Sprzeciwu.

W spotkaniu udział wzieło ok. 50 działaczy szeroko pojętej lewicy patriotycznej.

Podczas spotkania rozprowadzano książki i broszury dotyczące lewicy patriotyczneji antyglobalizmu.
Po lewej stronie sceny politycznej duży ruch. Ewolucje światopoglądową przeszła wywodząca się z Wolnego Związku Zawodowego "Sierpien`80" Polska Partia Pracy, która jeszcze kilka lat temu wchodząca w skład koalicji z udziałem m.in. Narodowego Odrodzenia Polski i Frontu Polskiego. Teraz ich drogą chcą podążyć działacze FNRu i pokrewnych ideowo organizacji wywodzące się z prosocjalnego nurtu endecji. Narazie jednak działania, przynajmniej części tych grup, są dla mnie nie do końca jasne, a związki z antylewicowym Instytutem Schillera nie powinny być powodem do dumy.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.