OBOP: Polacy bardzo krytycznie o sytuacji w kraju

[2002-04-26 20:42:54]

Prawie trzy czwarte Polaków (74%) uważa, że sprawy w kraju zmierzają w złym kierunku. Odmiennego zdania jest 15% badanych – wynika
z sondażu OBOP. 11% ankietowanych nie potrafi ocenić kierunku biegu spraw w kraju.

Z sondażu wynika także, że wśród respondentów którzy uważają iż sytuacja w kraju zmierza w złym kierunku najwięcej jest osób o poglądach prawicowych (87%).

Również osoby, które oceniają własną sytuację materialną jako zła częściej od innych wyrażają się negatywnie o sytuacji w kraju (83%), bezrobotni, robotnicy i trzydziestolatkowie (po 80%).

Ponad połowa ankietowanych (51%) spodziewa się pogorszenia swoich materialnych warunków życia. Ponad jedna trzecia (36%) przewiduje, że pogorszenie będzie miało umiarkowany charakter, natomiast w opinii 15% badanych pogorszenie będzie znaczne. Poprawy - ale tylko umiarkowanej - w ciągu najbliższych trzech lat spodziewa się 16% respondentów.

Daniel Kryś

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.