Bielsko-Biała: Protest przeciwko wystawie antyaborcyjnej

[2009-07-26 23:25:35]

24 lipca w Bielsku-Białej na Placu Bolesława Chrobrego Młodzi Socjaliści, wspólnie z Nieformalną Grupą LADY ZONE oraz Grupą Inicjatyw Genderowych - GIGa Śląsk, zorganizowali protest przeciwko zgodzie Prezydenta Miasta Bielska-Białej oraz urzędników miejskich na umieszczenie na Placu antyaborcyjnej wystawy "Wybierz życie".

Ekspozycja przygotowana przez Fundację PRO, przy wsparciu bielskiego Klubu Inteligencji Katolickiej oraz miejscowej rady chrześcijańskiego Zakonu Rycerzy Kolumba, zestawia zdjęcia kilku- i kilkunastotygodniowych płodów z aborcji ze zdjęciami przedstawiającymi m.in. ofiary pogromu Ormian oraz czystek etnicznych w byłej Jugosławii. Aborcję nazywa "rzezią niewinnych dzieci i ludobójstwem", a polskiego lekarza przeprowadzającego aborcję "zbrodniarzem". Rafał Majka (Młodzi Socjaliści) razem z Małgorzatą Młynarz (LADY ZONE) odczytali list protestacyjny, który dzień wcześniej został wysłany do Prezydenta Bielska-Białej, Jacka Krywulta oraz Rady Miasta.

W pikiecie uczestniczyło kilkanaście osób. Protestujący trzymali transparenty z hasłami "Państwo bezwyznaniowe!", "STOP mowie nienawiści" oraz "Szacunek dla kobiet". Organizatorki i organizatorzy podkreślili, że wspólna przestrzeń publiczna powinna być miejscem konstruktywnego dialogu między różnymi opcjami etycznymi i ideologicznymi, prowadzonego na bazie merytorycznych, rzeczowych argumentów, podpartych wiedzą naukową.

Mateusz Mirys

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.