Bugaj: W niedzielę zostaję w domu

[2010-06-29 23:24:15]

W programie telewizyjnym "Fakty Po Faktach" stacji TVN24 lewicowy ekonomista, były przewodniczący Unii Pracy i doradca tragicznie zmarłego Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego - Ryszard Bugaj zapowiedział, że nie udzieli poparcia w drugiej turze wyborów prezydenckich żadnemu z kandydatów. Bugaj zapowiedział, że świadomie nie weźmie udziału w głosowaniu. Zdaniem byłego lidera UP, ani Jarosław Kaczyński, ani tym bardziej Bronisław Komorowski nie proponują żadnej oferty dla lewicowego wyborcy.

Bugaj stwierdził, że część postkomunistycznych polityków wzywająca do głosowania na Komorowskiego, daje się nabierać na pozornie bardziej liberalne stanowisko tego polityka w sprawach światopoglądowych, takich jak na przykład kwestia dopuszczalności i refundowania przez państwo zabiegów zapłodnienia in vitro, parytety na listach wyborczych czy stosunek do mniejszości seksualnych. Bugaj zwrócił uwagę, że jednocześnie politykom tym nie przeszkadza poparcie Komorowskiego dla koncepcji podatku liniowego.

Pytany o swoje niedawne poparcie dla Prawa i Sprawiedliwości, Bugaj odpowiedział, że popierał umiarkowanie konserwatywny i prosocjalny oraz etatystyczny projekt polityczny, jaki proponował PiS i Lech Kaczyński. Zdaniem polityka jednak ten projekt porzucono i nie znajduje on obecnie podstaw do poparcia Jarosława Kaczyńskiego.

Były przewodniczący UP stwierdził, że nie można rozpatrywać wszystkich przypadków absencji wyborczej Polaków w kategoriach obywatelskiego lenistwa. Zdaniem Bugaja niebranie udziału w wyborach może być wyrazem świadomego sprzeciwu wobec niskiej jakości całej klasy politycznej i braku oferty politycznej dla wyborców o poglądach lewicowych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.