ZZPPM apeluje o g這sowanie przeciwko libera這m

[2010-07-01 18:23:11]

28 czerwca Zebranie Sprawozdawcze Delegat闚 Zwi您ku Zawodowego Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego przyj窸o uchwa喚 w sprawie II tury wybor闚 prezydenckich. Zaapelowano w niej do cz這nk闚 zwi您ku i wyborc闚 z Zag喚bia Miedziowego o masowy udzia w wyborach. Skrytykowano jednocze郾ie rz康y Platformy Obywatelskiej za jej dzia豉nia wobec przemys逝 miedziowego.

Na potrzeby kampanii wyborczej zapewniali publicznie ustami swojego lidera, 瞠 nie b璠 dalej prywatyzowa sp馧ki KGHM Polska Mied S.A. i nie b璠 oga豉ca jej z wypracowywanych zysk闚. Okazali si tutaj zwyczajnymi k豉mcami. Sprzedali kolejny (10 proc.) pakiet akcji Polskiej Miedzi i od 3 lat drenuj j z wypracowanych zysk闚. KGHM sta si te za spraw libera堯w sp馧k, gdzie nie ma ju zastosowania zasada tzw. "z這tej akcji" - pisz zwi您kowcy.

Jak stwierdzaj dzia豉cze ZZPPM libera這wie z PO zd捫yli tak瞠 skutecznie ograniczy wiele praw pracowniczych, cho熲y w tzw. ustawie antykryzysowej czy te w ustawie o emeryturach pomostowych, a tak瞠 zlikwidowali ustaw o negocjacyjnym systemie kszta速owania p豉c i przygotowuj kolejne antypracownicze regulacje. By m鏂 tego dokona potrzebny jest tej ekipie Prezydent z ich liberalnego obozu, kt鏎y nie zablokuje tych szalonych pomys堯w - dodano w stanowisku.

Dalej zwi您kowcy pytaj czy mo積a popiera w wyborach prezydenckich kandydata libera堯w, kt鏎zy zamierzaj w najbli窺zym czasie m.in. znie嗆 obowi您ek zapewnienia pracownikowi dnia wolnego za 鈍i皻o przypadaj帷e w sobot, zlikwidowa "urlop na 膨danie", wyd逝篡 wiek emerytalny, obni篡 z 4 na 2 lata okres ochronny przed emerytur, pozbawi pracownik闚 prawa wybierania swoich przedstawicieli do organ闚 sp馧ek oraz ograniczy mo磧iwo嗆 funkcjonowania organizacji zwi您kowych.

Wasz g這s mo瞠 mie decyduj帷e znaczenie dla trwa這軼i tysi璚y miejsc pracy w KGHM Polska Miedz S.A. i w tym regionie. Nie pozw鏊cie na to, 瞠by inni decydowali o Waszym losie. Id嬈ie 4 lipca do urn wyborczych i zag這sujcie za Polsk Miedzi - ko鎍zy sw鎩 apel Zwi您ek Zawodowy Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego.

Micha Warecki

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

30 lipca:

1619 - Polscy rzemie郵nicy w Jamestown odm闚ili pracy. By to pierwszy w historii Ameryki P馧nocnej strajk robotniczy.

1873 - Urodzi si Stanis豉w Thugutt, wicepremier w rz康zie Grabskiego, dzia豉cz lewicy ruchu ludowego, wsp馧za這篡ciel Ligi Obrony Praw Cz這wieka i Obywatela, wolnomy郵iciel i antykleryka.

1893 - Zawi您a豉 si Socjaldemokracja Kr鏊estwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na G鏎nym 奸御ku wybuch strajk 150 tys. g鏎nik闚 i hutnik闚 w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podj窸a uchwa喚 o bojkocie wybor闚 parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie ko這 G帳ina oddano do u篡tku Radiowe Centrum Nadawcze z najwy窺zym masztem na 鈍iecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarno軼iowy z robotnikami Wybrze瘸.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zgin窸y w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmar Murray Bookchin, ameryka雟ki my郵iciel anarchistyczny, g. teoretyk tzw. ekologii spo貫cznej, za這篡ciel Instytutu Ekologii Spo貫cznej w Plainfield.

2011 - Zmar Jaros豉w Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, d逝goletni dzia豉cz cz瘰tochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmar Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i dzia豉cz spo貫czny.