Lipowicz: "Prawa LGBT? Nie mogę robić tego, czego nie czuję"

[2010-08-05 06:12:46]

Prof. Irena Lipowicz - nowa Rzecznik Praw Obywatelskich, wybrana z rekomendacji Platformy Obywatelskiej w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej", z 3 sierpnia br. podobnie jak we wcześniejszym publicznym wysłuchaniu przed wyborem na tę funkcję opowiedziała się przeciwko legalizacji związków partnerskich osób tej samej płci, jak również przeciwko ratyfikacji pełnej treści Karty Praw Podstawowych (włącznie z zapisami socjalnymi i pracowniczymi). Lipowicz uchyliła się od odpowiedzi na szczegółowe pytania w sprawach światopoglądowych stwierdzając, że nie może robić tego, czego nie czuje.

W kwestii ustawy o związkach partnerskich, Lipowicz stwierdziła, że w rolę rzecznika wpisana jest twarda apolityczność oraz, że nie widzi potrzeby ustawy o związkach osób tej samej płci. Na razie dyskryminacji nie stwierdziłam - kwitowała. Podczas spotkania z działaczami organizacji pozarządowych 25 maja br., Lipowicz opowiedziała się także przeciwko specjalnej ustawie o równym traktowaniu, a na pytanie czy poprze starania, by rozszerzyć zakaz mowy nienawiści także ze względu na płeć i orientację seksualną odpowiedziała, że w tej chwili nie widzi takiej konieczności.

Prof. Irena Lipowicz została wybrana na Rzecznika Praw Obywatelskich 10 czerwca br. przez Sejm, a 8 lipca br. decyzję tę zatwierdził Senat. Urząd objęła 21 lipca, po złożeniu ślubowania. Jej kontrkandydatką była Irena Romaszewska, rekomendowana przez Prawo i Sprawiedliwość.

Nowo wybrany prezes Kampanii Przeciw Homofobii - Tomasz Szypuła, 23 lipca br., w imieniu członkiń i członków stowarzyszenia, przekazał prof. Lipowicz gratulacje i deklarację współpracy, w związku z wyborem na stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich.

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.