Jerzy Szygiel: Izrael i najemnicy Kaddafiego

[2011-03-12 09:06:23]

Ciekawa informacja w izraelskim portalu informacyjnym News-Israel.net: izraelska spółka Global CST kierowana przez byłych wysokich oficerów Cahalu (ten rodzaj spółek bezpośrednio współpracuje z Mosadem), organizuje w Czadzie nabór i szkoli najemników na zlecenie pułkownika Kaddafiego. Ich zadaniem jest stłumienie rebelii na wschodzie kraju.

Według portalu szef owej spółki spotkał się niedawno z premierem Benjaminem Netanjahu, ministrem obrony Ehudem Barakiem i szefem wywiadu Avivem Cokhavi, którzy zaakceptowali tę operację. Miałoby to wynikać z obaw, że "Kaddafiego zastąpią islamiści".

Wysłannicy Izraela rozmawiali w Ndżamenie z wysokim oficerem czadyjskiego wywiadu Abdullahem Sanusim. Według portalu Izraelczycy mają zatrudnić ogółem do 50 tysięcy mężczyzn w Czadzie, Mali i Nigrze. Są oni dużo tańsi niż najemnicy amerykańcy czy europejscy. Kaddafi może sobie pozwolić na wynajęcie całej armii, gdyż - jak twierdzi brytyjski "The Telegraph" - sam posiada ok. 37 miliardów dolarów na kontach bankowych na świecie (tj. licząc bez nieruchomości i udziałów). Płaci Global CST ok. 2000 dolarów za dzień pracy najemnika, natomiast spółka wypłaca zatrudnionym po 100 dolarów dziennie.

Natrafiłem na zabawny komentarz tej informacji: "Izrael robi wszystko, by Kaddafi nie powrócił". To się wiąże z artykułem Ryana Jonesa w "Israel Today Magazine" z 21 lutego "Kaddafi może wrócić do Izraela", który miał wywołać spore zakłopotanie. Kaddafi może mianowicie, jak każdy Żyd, skorzystać z tzw. prawa powrotu.

Jones przypomniał zeszłoroczny materiał izraelskiej telewizji Channel 2 News: wywiad przeprowadzony z dwoma paniami - krewnymi przywódcy Libii zamieszkałymi w państwie żydowskim.

Starsza z nich, Guita Brown, jest kuzynką Kaddafiego (jej babka była siostrą jego babki), ale rodzinną historię wyjaśniała jej wnuczka Rachel Saada: "Żydowska babka Kaddafiego wyszła najpierw za Żyda, jednak nie traktował jej dobrze, więc go rzuciła i poślubiła muzułmańskiego szejka - ich córka była matką Muammara".

Według żydowskiego prawa religijnego (i izraelskiego), nawet jeśli babka Kaddafiego poślubiając szejka przeszła na islam, pozostaje etniczną Żydówką. Ma to zresztą dalsze konsekwencje. Jak skwitował to prezenter: "Więc Kaddafi ma nie tylko żydowskich krewnych, ale i sam jest Żydem!"

Zdaniem "Israel Today Magazine" Libijczyk, który - czego nie można wykluczyć - miałby poszukiwać jakiegoś wyjścia z palącej sytuacji, może bez problemu osiedlić się w Izraelu, co zapewnia mu tzw. prawo powrotu. W czasie wywiadu prezenter pozwolił sobie na rodzaj żartu: "Jestem pewien, że niektóre władze lokalne w Izraelu ucieszyłyby się, gdyby były przewodniczący do nich dołączył". Może lokalne tak, ale państwowe raczej nie...

Jerzy Szygiel

Tekst ukazał się na blogu Autora (szygiel.salon24.pl).

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.