Przyznano Gospodarcze Maliny 2011

[2012-01-14 22:28:33]

Trudno zrozumieć, czym Zakład Ubezpieczeń Społecznych zasłużył sobie na to, że czytelnicy „Pulsu Biznesu” i Pracodawcy RP uznali go za instytucję mającą najbardziej negatywny wpływ na polską gospodarkę. Jest to jedyny stabilny filar systemu emerytalnego, który nie przynosi olbrzymich strat dla przyszłych emerytów i nie generuje gigantycznych zysków dla osób nim zarządzających.

Donald Tusk mógłby otrzymać Gospodarczą Malinę, ale nie za opóźnianie reform, a raczej za ich przeprowadzanie (ostatnio np. służby zdrowia). Zgłoszenie do nagrody polityka opozycji Jarosława Kaczyńskiego wydaje się zaś pomysłem wysoce osobliwym.

Trudno też zrozumieć motywy przyznania nagrody Ireneuszowi Królowi. Wszak nieprzejrzystość w inwestowaniu stanowi immanentną część gospodarki kapitalistycznej. Trudno zresztą stwierdzić, co autorzy rankingu uznaliby za przejrzyste inwestowanie.

Wyrażając zdziwienie wobec nominacji Pracodawców i Pulsu Biznesu”, chciałbym zgłosić własne propozycje Malin. W kategorii „polityk” zgodziłbym się z autorami konkursu, ale zupełnie inaczej bym uzasadniał przyznanie nagrody. Nagrodę dostałby premier za realizację szkodliwych reform, pracę nad kolejnymi oraz za pierwsze w III RP expose, w którym szef rządu nie poświęcił ani jednego zdania sytuacji na rynku pracy i wykluczeniu społecznemu. W kategorii „przedsiębiorca” przyznałbym zbiorową nagrodę biznesmenom skupionym w Business Centre Club za przedstawienie antypracowniczego pakietu, którego realizacja cofnęłaby Polskę do XIX wieku. Wreszcie w kategorii „instytucja” bezapelacyjnie zwyciężyłyby OFE za kolejny rok strat: złe inwestycje, zadłużanie państwa, o wiele wyższe niż w ZUS-ie koszty obsługi systemu.

Piotr Szumlewicz

Laureatami Gospodarczych Malin za 2011 rok zostali premier Donald Tusk, przedsiębiorca Ireneusz Król oraz Zakład Ubezpieczeń Społecznych. To niechlubne „wyróżnienie” co roku przyznaje organizacja Pracodawców RP i redakcja „Pulsu Biznesu” dla osób i instytucji, które w minionym roku miały negatywny wpływ na polską gospodarkę, szkodziły przedsiębiorczości, bądź psuły standardy rynku kapitałowego.

Kandydatury nominują czytelnicy gazety oraz internauci. W tym roku wpłynęło aż 246 kandydatur. Z tych, które najczęściej się powtarzały, wybrano po trzy w kategoriach: polityk, przedsiębiorca i instytucja.

W kategorii polityk Malinę zdobył Donald Tusk za opóźnianie reform gospodarczych. Premier wyprzedził Jarosława Kaczyńskiego i Jacka Rostowskiego.

Ireneusz Król Malinę zdobył za nieprzejrzystość w inwestowaniu i pokonał inwestora giełdowego Macieja Niebrzydowskiego oraz przedsiębiorcę Arkadiusza Kuicha.

ZUS otrzymał nagrodę za słabe gospodarowanie pieniędzmi, w pokonanym polu zostawiając Ministerstwo Finansów i Sejm RP.

Prezes ZUS Zbigniew Derdziuk odebrał nagrodę, podkreślając, że klienci ci są coraz bardziej zadowoleni z obsługi kierowanej przez niego instytucji. Zwrócił również uwagę na bardzo dobrą ściągalność składek, która wynosi 99 procent.

Prezes Centrozapu Katowice Ireneusz Król do „nagrody” odniósł się z przymrużeniem oka. Mówił o dokonaniach prowadzonej przez siebie spółki, zwracając uwagę, że jest to najbardziej dynamiczna spółka na GPW.

Przebywający na urlopie premier Donald Tusk nagrody nie odebrał.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.