Warszawa: Dzień Gniewu Społecznego

[2012-04-02 08:08:45]

W sobotę 31 marca w Warszawie odbyła się demonstracja z okazji Dnia Gniewu Społecznego, zorganizowana przez Związek Syndykalistów Polski oraz Komitet Obrony Lokatorów.

Podczas Dnia Gniewu Społecznego wyrażano hasła sprzeciwu wobec neoliberalnej polityki władz, cięciom socjalnym, traktowaniu miast jako firm, a także sprzeciw wobec antyspołecznej polityki wobec lokatorów.

W proteście uczestniczyli również członkowie Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, wrocławskiej Akcji Lokatorskiej, Lewicowej Alternatywy i Młodych Socjalistów.

Marek Jasiński z KOL przemawiając na rozpoczynającym protest wiecu, mówił o tym, że KOL jest w posiadaniu dokumentu w którym warszawski ratusz zaleca dzielnicom jak najszybsze oddawanie kamienicznikom takim jak Marek Mossakowski kamienic w ramach reprywatyzacji.

Przedstawicielka ZSP powiedziała, że podobne protesty odbywają się pod zbliżonymi hasłami jeszcze w kilku miastach Europy.

Andrzej Smosarski przypomniał, że w roku 2012 okazuje się, że niemal wszystkie z 21 postulatów pierwszej solidarności zostały podeptane. Dodał również, że przemysł został zniszczony, a bezrobocie znowu rośnie. Mówił o trwającej w Warszawie reprywatyzacji budynków mieszkalnych oraz jej tragicznych skutkach.
Piotr Ciszewski z WSL i LA przypomniał o tym, że w marcu zeszłego roku w do dziś niewyjaśnionych okolicznościach została zabita działaczka lokatorska Jolanta Brzeska.
Niektórzy uczestnicy demonstracji nieśli zdjęcia Brzeskiej.

Po wystąpieniach około 200 osób przeszło z placu Zamkowego pod Pałac Prezydencki. Tutaj po raz kolejny wystąpił Andrzej Smosarski. Mówił, że obrzydzeniem napawa go trwająca w Polsce dyskusja o tym czy wolno torturować ludzi i że winni powstania na terenie kraju tajnych więzień CIA powinni być surowo ukarani. W odpowiedzi zebrani skandowali "znajdzie się cela dla Leszka Millera".

Demonstranci zatrzymali się przed pubem Nowy Wspaniały Świat prowadzonym przez Krytykę Polityczną. Tutaj przedstawiciel ZSP mówił o nadużywaniu umów śmieciowych między innymi wobec pracowników NWŚ prowadzonego podobno przez "lewicową" grupę.

Przed Ministerstwem Gospodarki skandowano "ministerstwo korporacji". Przypomniano o likwidacji zakładów pracy i cięciach socjalnych.

Przed ambasadą USA protestujący zatrzymali się i wysłuchali wystąpień antywojennych. Mówca z ZSP nawiązał również do stojącego naprzeciwko ambasady pomnika Ronalda Reagana twierdząc, że to jemu zawdzięczamy model polityki jawnie stawiający zyski i pieniądz ponad jakimikolwiek innymi wartościami.

Protest zakończył się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Demonstrujący zapowiedzieli, że będą kontynuowali protesty, a jeśli polityka władz się nie zmieni zaostrzą ich formę.

(fot. J.E.)

Michał Warecki

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.