Grecja: Prawica nie stworzy rządu

[2012-05-08 03:21:21]

Niepowodzeniem zakończyła się próba utworzenia koalicyjnego rządu przez konserwatywno-prawicową Nową Demokrację ND. Przywódca tej partii Antonis Samaras (na zdjęciu spotkał się z odmową ze strony pozostałych partii parlamentarnych.

Przewodniczący bloku SYRIZA Alexis Tsipras powiedział po spotkaniu z Samarasem, że programowe cele ND są sprzeczne z alternatywnym planem zarządzania państwem, jaki opracowała SYRIZA. Jak oświadczył, nie mamy zamiaru wchodzić przez okno, kiedy Grecy zamknęli drzwi.

Lider Demokratycznej Lewicy Fotis Kouvelis powiedział agencji Reuters, że może współpracować z ugrupowaniami lewicowymi a nie z ND i PASOK. Podkreślił, że jego partia znajduje się w opozycji wobec dotychczasowej polityki rządu, którą naród grecki osądził w niedzielę w przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści z PASOK gotowi są do współpracy pod warunkiem, że do rządu wejdą inne partie lewicowe. Z kolei zarówno komunistyczna KKE, jak i nacjonalistyczna partia Niezależni Grecy w ogóle odmówiły rozmów z Samarasem, który z kolei nie chciał rozmawiać z neofaszystowską Złotą Jutrzenką.

Po niepowodzeniu misji ND prezydent powierzył misję utworzenia rządu szefowi drugiemu co do ilości uzyskanych głosów ugrupowaniu – SYRIZA. Od wtorku 8 maja jego przywódca Alexis Tsipras powinien zacząć rozmowy z innymi partiami parlamentarnymi.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikipedia

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.