Związkowiec nowym szefem Międzynarodowej Organizacji Pracy

[2012-05-29 11:47:39]

W poniedziałek, 28 maja w Genewie odbyły się wybory na funkcję Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na pięcioletnią kadencję, w tajnym głosowaniu członków Rady Administracyjnej MOP, został wybrany Brytyjczyk Guy Ryder (na zdjęciu), dotychczasowy Dyrektor Wykonawczy MOP ds. międzynarodowych standardów pracy oraz fundamentalnych zasad i praw w miejscu pracy.

Urodzony w 1956 r. Ryder rozpoczął swoją karierę w departamencie międzynarodowym brytyjskiej centrali związkowej TUC (Kongres Związków Zawodowych). W latach 2002-2006 był sekretarzem generalnym Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych, a od 2006 do 2010 - Sekretarzem Generalnym Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych - ITUC.

Ryder otrzymał 30 z 56 głosów członków Rady Administracyjnej MOP, w skład której wchodzą przedstawiciele rządów krajowych (połowa miejsc w RA) oraz przedstawiciele związków zawodowych i pracodawców (po 1/4 miejsc). Na funkcję Dyrektora-Generalnego zgłoszono 8 kandydatów.

Piotr Ostrowski

Fot. Wikimedia Commons

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.