Rosja: Snowden w drodze do Ekwadoru?

[2013-06-23 19:34:32]

Edward Snowden, były pracownik CIA i NSA, który ujawnił mediom program masowej inwigilacji Internetu i połączeń telefonicznych przez amerykańską Agencję Bezpieczeństwa Narodowego, prawdopodobnie otrzyma azyl w Ekwadorze. Minister spraw zagranicznych tego południowoamerykańskiego kraju poinformował, że demaskator oskarżony przez władze USA m.in. o szpiegostwo i kradzież własności państwowej, złożył odpowiedni wniosek.

23 czerwca, krótko po wylądowaniu samolotu Snowdena w Moskwie, pod terminal lotniska podjechała limuzyna ambasady ekwadorskiej. Ambasador Patricio Alberto Chávez Závala nie poinformował, o czym będzie rozmawiał z ubiegającym się o azyl Amerykaninem i Sarą Harrison, przedstawicielką portalu WikiLeaks.

W 2012 roku Ekwador przyznał azyl polityczny Julianowi Assange'owi, założycielowi WikiLeaks. Australijski aktywista nie może jednak dotrzeć do kraju, który chce udzielić mu schronienia, gdyż brytyjska policja zatrzymałaby go przed dotarciem do lotniska. W związku z tym od ponad roku przebywa w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie.

Jarosław Klebaniuk

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.