Ekwador zrezygnował z preferencji celnych USA

[2013-06-27 18:55:07]

27 czerwca władze Ekwadoru ogłosiły, że kraj ten "nieodwracalnie" rezygnuje z preferencji celnych w handlu z USA. Była to reakcja na groźbę ze strony Senatu USA, że preferencje zostaną cofnięte, jeśli rząd ekwadorski przyzna azyl polityczny Edwardowi Snowdenowi.

Fernando Alvarado, sekretarz ds. komunikacji publicznej oświadczył: Ekwador rezygnuje w sposób jednostronny i nieodwracalny z tych preferencji celnych przyznawanych przez USA w uznaniu za walkę z handlem narkotykami i nie zaakceptuje niczyich nacisków ani pogróżek. Nie handlujemy naszymi zasadami, ani nie uzależniamy ich od naszych interesów handlowych, choćby były nie wiadomo jak ważne.

Na konferencji prasowej Alvaro powiedział również, że rząd Ekwadoru rozumie, iż powinny istnieć mechanizmy zwalczania terroryzmu, ale nie może zaakceptować łamania z tego powodu praw człowieka i suwerenności narodowej.

Betty Tola, szefowa ekwadorskiego Krajowego Sekretariatu Zarządzania Sprawami Publicznymi zaprzeczyła, jakoby Quito miało wystawić jakiś dokument na nazwisko Snowdena. Zdementowała tym samym informację podaną 26 czerwca przez amerykański kanał TV Univision.

Snowden, którego wydania pod zarzutem szpiegostwa domagają się władze USA, w chwili wydawania oświadczenia najprawdopodobniej znajdował się w strefie międzynarodowej moskiewskiego lotniska. Demaskator programów powszechnej inwigilacji komunikacji internetowej i telefonicznej oczekuje na odpowiedź na swą prośbę o azyl skierowaną do władz ekwadorskich.

Jarosław Klebaniuk

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.