Wenezuela: Maduro zaoferował schronienie Snowdenowi

[2013-06-28 08:10:47]

Prezydent Wenezueli, Nicolás Maduro, zadeklarował, że jego kraj jest gotowy przyjąć Edwarda Snowdena, byłego współpracownika CIA i okazać mu "ochronę humanitarną". O tym, że jeśli oskarżany przez USA o szpiegostwo demaskator zwróci się z prośbą o azyl polityczny w Wenezueli, otrzyma ją, informował już wcześniej.

Nikt nas nie prosił o status uchodźcy dla Snowdena. Ale mówię to całemu światu: jeśli ten młody człowiek chce ochrony humanitarnej i uzna, że może przyjechać do Wenezueli, to jesteśmy gotowi chronić tego bohaterskiego człowieka - powiedział Maduro podczas ceremonii wręczenia państwowych nagród dziennikarskich.

Od 23 czerwca Amerykanin najprawdopodobniej przebywa w strefie tranzytowej moskiewskiego lotniska Szeremietiewo, gdzie przyleciał z Hongkongu. Złożył wniosek o azyl polityczny w Ekwadorze i ma szanse na jego pozytywne rozpatrzenie. Jako były informatyk Narodowej Agencji Bezpieczeństwa USA, jest ścigany przez amerykańskie służby po tym jak ujawnił mediom informacje o masowej inwigilacji obywateli przez administrację Baracka Obamy.

Jarosław Klebaniuk

14 czerwca:

1848 - Przy użyciu 40 policjantów i połowy batalionu wojska zamknięto lokal "Trybuny Ludów". Był to dziennik, głoszący idee Wiosny Ludów. Jego redaktorem naczelnym przez pewien czas był Adam Mickiewicz.

1872 - W Kanadzie zalegalizowano związki zawodowe.

1906 - Pogrom Żydów w Białymstoku. Wojsko i policja carska zamordowały ok. 100 osób.

1925 - Na V Zjeździe Związków Robotniczych Spółdzielni Spożywców wysunięto postulat rozwoju spółdzielczości mieszkaniowej dla robotników.

1928 - W Rosario w Argentynie urodził się południowoamerykański rewolucjonista Ernesto "Che" Guevara.

1936 - Zakończył się blisko dwumiesięczny strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie.

1943 - W Warszawie grupa bojowa Milicji Ludowej RPPS wykonała akcję spalenia wojskowych magazynów materiałów pędnych w Forcie Wawrzyszewskim.

1944 - Polscy i radzieccy partyzanci odnieśli zwycięstwo nad wojskiem niemieckim w bitwie na Porytowym Wzgórzu na Równinie Biłgorajskiej, największej bitwie partyzanckiej na ziemiach polskich.

1958 - W Świerku uruchomiono pierwszy polski reaktor atomowy "Ewa".

1982 - Liban: Kilkaset izraelskich dział i czołgów oraz okrętów wojennych i samolotów rozpoczęło niszczący ostrzał Bejrutu. Odcięto dostawy wody, prądu i żywności dla miasta.

2018 - Delcy Rodríguez z lewicowego ruchu MSV została wiceprezydentką Wenezueli.