Państwowe Porty Lotnicze pozywają Piotra Szumlewicza

[2019-02-02 23:40:59]

Przedsiębiorstwo Państwowe „Porty Lotnicze”, którego dyrektorem jest Mariusz Szpikowski, wystąpiło z pozwem o naruszenie dóbr osobistych osoby prawnej – PPL – przeciw przewodniczącemu Rady OPZZ województwa mazowieckiego, Piotrowi Szumlewiczowi, oraz wydawcy, redaktorowi naczelnemu i dziennikarzowi portalu strajk.eu. Zdaniem firmy Szumlewicz poprzez swoje wypowiedzi na portalu naruszył renomę, dobre imię i wizerunek rzetelnego i uczciwego przedsiębiorstwa oraz pracodawcy. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników.

PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Kilka tygodni temu Szpikowski groził Szumlewiczowi pozwem jako szefowi mazowieckich struktur OPZZ i wiceszefowi Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego za chęć porozmawiania o sytuacji w PPL na WRDS. 31 stycznia br. Szpikowski wysłał do wszystkich pracowników firmy materiał z naszego portalu poświęcony problemom Szumlewicza w OPZZ z własnym komentarzem. Prezes PPL po raz kolejny zarzucił Szumlewiczowi polityczne motywacje działań, wyrażając satysfakcję, że OPZZ chce się pozbyć związkowca.

am

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.