Lewica Razem zbiera podpisy do Europarlamentu

[2019-03-29 22:49:15]

Trwa zbiórka podpisów na listę Lewica Razem do Europarlamentu. Każda osoba, która chce wesprzeć koalicję, może złożyć swój podpis do 16 kwietnia lub zaangażować się w pomoc przy zbieraniu podpisów.

Koalicja startuje w wyborach europejskich jako Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica Razem – Razem, Unia Pracy, RSS. Żeby zarejestrować listy wyborcze w całym kraju, do 16 kwietnia należy zebrać w większości okręgów wyborczych po 10 000 ważnych podpisów.

Działacze zachęcają do zaangażowania się w pomoc przy zbieraniu podpisów. Na stronie http://partiarazem.pl/podpisy-europa/ można znaleźć krótki poradnik jak zaangażować się w pomoc lewicowej koalicji. Bezpośrednio na stronie można też pobrać karty do zbierania podpisów. Warto jednak uprzednio skontaktować się z koordynatorami. Ich dane podajemy poniżej:

Dolnośląskie – Krzysztof Markowski, tel. 531 901 810
Łódzkie – Michał Rachalewski, tel. 534 877 549
Małopolskie – Ewa Kwiecień, tel. 533 405 637
Warszawa – Mateusz Dobrowolski, tel. 533 251 626
Opolskie – Iwona Gałązka, tel. 570 177 410
Pomorskie – Łukasz Kowalczuk, tel. 530 661 431
Śląskie – Barbara Slania, tel. 570 150 002
Świętokrzyskie – Alicja Lisiak, tel. 570 170 724
Wielkopolskie – Przemysław Czechanowski, 534 067 660

Więcej informacji o koalicji można też znaleźć na stronach:

Ruch Sprawiedliwości Społecznej,
Unii Pracy

Przypominamy, że kandydatki i kandydaci lewicy startują też z innych list, w tym z listy partii Wiosna oraz jako Zieloni i SLD z listy Koalicji Europejskiej.

Bartłomiej Zindulski

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.