IPN i akcja nowi wyklęci

[2019-04-01 09:42:55]

Instytut Pamięci Narodowej zapowiedział akcję polegającą na włączaniu do grona tak zwanych "żołnierzy wyklętych" niemieckich i ukraińskich partyzantów walczących po 1944 roku z nowymi władzami.
Stanęliśmy przed problemem, ponieważ zaczęło nam brakować żołnierzy wyklętych. Dlatego sięgamy po tych, którzy walczyli z komunistyczną okupacją również w ramach formacji ukraińskich i niemieckich. Pamiętajmy, że nie wszyscy oni byli zbrodniarzami. Zła opinia o Ukraińskiej Powstańczej Armii czy Werwolfie to w dużej mierze wynik komunistycznej propagandy stwierdził Jarosław Szurek z IPN.

Instytut zamierza organizować między innymi rajdy po Opolszczyźnie, Dolnym Śląsku i Podkarpaciu śladami nowych wyklętych. Rozważa również zwrócenie się do wojewodów aby nowych bohaterów uwzględnić w planach budowy pomników na najbliższe lata.

Adam Chlebowicz z Biura Edukacji IPN stwierdził, że wiele środowisk patriotyczno-kibicowskich używa już na przykład symboliki niemieckich antykomunistów z Werwolfu, więc są podstawy do prowadzenia akcji edukacyjnej.

Michał Warecki

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.