Prokuratura podjęła pięć śledztw w sprawie finansów OPZZ

[2019-07-10 12:48:10]

Na początku czerwca bieżącego roku Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ podjęła pięć śledztw dotyczących nieprawidłowości finansowych w centrali Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Cztery z nich dotyczą przywłaszczenia środków finansowych przekazanych OPZZ przez Radę Dialogu Społecznego i wydatkowanych na cele niezwiązane z projektami RDS w latach 2015-2018. Chodzi tutaj o kwotę przekraczającą 1,4 mln zł. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 284 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi do 3 lat więzienia.

Piąte postępowanie dotyczy doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Rady OPZZ Województwa Mazowieckiego w kwocie ponad 50 tys. zł. Ta druga sprawa dotyczy okresu 2015-1018, gdy przewodniczącym Rady był Jerzy Wiśniewski. Chodziło o mechanizm, zgodnie z którym Konfederacja Pracy przekazywała Radzie Mazowieckiej składkę wspierającą wysokości 2-2,5 tys. zł miesięcznie, a potem Rada przelewała na prywatne konto przewodniczącego Konfederacji Pracy, Michała Lewandowskiego 1,5 tys. zł. Prokuratura mówi w tym kontekście o wprowadzaniu w błąd przedstawicieli Rady OPZZ Mazowsze i pobieraniu nienależnego wynagrodzenia. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 286 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

W pierwszych czterech śledztwach chodzi więc o marnotrawienie środków publicznych, w piątym o marnotrawienie składek związkowych. W uzasadnieniu podjęcia śledztwa prokuratura napisała o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”.

Piotr Szumlewicz

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.