Ukraina: Efektowne zwycięstwo partii Zełenskiego

[2019-07-24 13:40:54]

Partia nowego prezydenta Wołodymyra Zełenskiego zanotowała rekordowy wynik w niedzielnych, przyspieszonych wyborach parlamentarnych. Zdobyła w sumie aż 253 mandatów w 450-osobowej Radzie Najwyższej.

Ugrupowanie Sługa Narodu uzyskało 43,12% głosów. Kolejne miejsca zajęły: prorosyjska Opozycyjna Platforma „Za Życie” – 13,04%, Batkiwszczyna Julii Tymoszenko – 8,18%, Europejska Solidarność Petra Poroszenki – 8,12%, Głos piosenkarza Swiatosława Wakarczuka – 5,84%. Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego.

Czwarte miejsce zajęła nacjonalistyczna Radykalna Partia Ołeha Liaszki z 4,02%, tym razem nie wprowadzając do parlamentu żadnego przedstawiciela.

Nie przekraczając progu wyborczego 6 mandatów w okręgach jednomandatowych zdobył socjalliberalny, prorosyjski Blok Opozycyjny, zaś po jednym - konserwatywna Samopomoc oraz skrajnie nacjonalistyczna „Swoboda” Ołeha Tiahnyboka.

Frekwencja w wyborach wyniosła 49,84%.

Państwa Komisja Wyborcza na Ukrainie ma czas do 5 sierpnia, aby podać oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych.

Z łącznej liczby 450 miejsc w parlamencie 26 nie zostanie obsadzonych na Krymie, anektowanym przez Rosję w 2014 r. oraz na terytoriach kontrolowanych przez siły separatystów. Tam wybory się nie odbyły.

wch

fot. Wikimedia Commons

25 października:

1881 - W Maladze urodził się Pablo Picasso, wybitny malarz, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1923 - Robotnicy przemysłu włókienniczego przystępili do trwających już strajków górników, kolejarzy i pocztowców.

1977 - W Nicei zmarł Félix Gouin, socjalistyczny polityk francuski (członek SFIO), głowa państwa i szef tymczasowego rządu francuskiego w 1946 r.

1983 - Stany Zjednoczone dokonały inwazji na Grenadę.

2018 - Prezydentem Etiopii została wybrana Sahle-Work Zewde.