Zwi您kowa Alternatywa przyjmuje pierwsze organizacje cz這nkowskie

[2019-07-27 11:14:01]

Zwi您ek Zawodowy Zwi您kowa Alternatywa przyj掖 w swoje szeregi pierwsze organizacje cz這nkowskie.

Pierwsza zak豉dowa organizacja Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 ju 28 czerwca w Zak豉dach Mi瘰nych Peklimar dzia豉j帷ych na terenie P這cka i w jego okolicach. Jej przewodnicz帷 zosta豉 Joanna Su趾owska, a wiceprzewodnicz帷ymi s Hanna D瑿owska i Monika Adamska. Zwi您ek zamierza walczy mi璠zy innymi o dodatki sta穎we i podwy磬i cz窷ci sta貫j wynagrodzenia.

Druga organizacja, Wolny Zwi您ek Zawodowy Pracownik闚 Poczty, do陰czy豉 do Zwi您kowej Alternatywy 26 lipca podczas spotkania zarz康u WZZPP ze zwi您kowcami Zwi您kowej Alternatywy, Wojciechem υbodzi雟kim i przewodnicz帷ym Piotrem Szumlewiczem. WZZPP to jeden z najwi瘯szych i najbardziej bojowych zwi您k闚 dzia豉j帷ych na Poczcie Polskiej, a jego przewodnicz帷ym jest Piotr Moniuszko. Zwi您ek walczy mi璠zy innymi o zmniejszenie nier闚no軼i p豉cowych w firmie i wprowadzenie zasady r闚nej p豉cy za t sam prac. Jest te bardzo krytycznie nastawiony do najwi瘯szych zwi您k闚 dzia豉j帷ych na Poczcie, zrzeszonych w OPZZ i w Solidarno軼i, zarzucaj帷 im wchodzenie w niekorzystne dla wi瘯szo軼i pracownik闚 uk豉dy z zarz康em sp馧ki.

Zwi您kowa Alternatywa jest niedawno powsta陰, og鏊nopolsk central zwi您kow, kt鏎a mo瞠 przyjmowa tak osoby fizyczne, jak i zwi您ki zawodowe. Mo瞠 te tworzy nowe zwi您ki zawodowe jako swoje jednostki organizacyjne. Zarz康 zwi您ku jest dwuosobowy i nale篡 do niego Piotr Szumlewicz oraz Monika 疾lazik. Dzia豉cze Zwi您kowej Alternatywy zapowiadaj, 瞠 w najbli窺zych tygodniach do ich organizacji przyst徙i kolejne zwi您ki.

AM

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

19 czerwca:

1782 - Urodzi si Hugues-F幨icit-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksi康z; rzecznik odnowy Ko軼io豉 katolickiego, teoretyk socjalizmu chrze軼ija雟kiego, zwolennik rewolucji spo貫cznej, 1841 zerwa z Ko軼io貫m i po鈍i璚i si polityce.

1790 - Zniesienie tytu堯w i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Pocz徠ek masowych strajk闚 protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjn wi瘯szo嗆 sejmow nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcj prowadzi造 PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszo軼i narodowych.

1937 - Julian Leszczy雟ki-Le雟ki, sekretarz generalny KPP, cz這nek prezydium Komitetu Wykonawczego Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej, uczestnik rewolucji pa寮ziernikowej na wezwanie Stalina przybywa z Pary瘸 do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodzi豉 si Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister 鈔odowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rz康zie G顤ana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zako鎍zy si dwutygodniowy strajk g鏎nik闚 ukrai雟kich, kt鏎y obj掖 ponad 1 mln pracownik闚 w 214 kopalniach w璕la.

2007 - Piel璕niarki rozpocz窸y protest pod Kancelari Prezesa Rady Ministr闚. Cztery z nich zacz窸y okupowa budynek, co doprowadzi這 do powstania Bia貫go Miasteczka.