PPL wręcza wypowiedzenia zmieniające, Związkowa Alternatywa protestuje

[2019-08-01 01:33:51]

Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze, które zarządza Lotniskiem Chopina w Warszawie, wręczy wypowiedzenia zmieniające warunki pracy 1574 z 1714 osób pracujących w Portach. Firma przesłała pismo do Powiatowego Urzędu Pracy, w którym informuje, że zwolnienia grupowe są związane z rozwiązaniem układu zbiorowego pracy z 2014 r. i wprowadzeniem w PPL nowego regulaminu wynagrodzeń oraz premiowania.

PPL zaczął wręczać wypowiedzenia zmieniające oraz składać oferty zawarcia porozumień zmieniających wszystkim pracownikom objętym zwolnieniem grupowym 16 lipca 2019 r. i proces ma potrwać 30 dni od jego rozpoczęcia, czyli zakończyć się w połowie sierpnia. Następnie firma chce podpisać nowe umowy z pracownikami w oparciu o zmieniony regulamin. Proces ma zakończyć się do końca września tego roku, a od października ma obowiązywać nowy regulamin wynagrodzeń i premiowania osób pracujących w PPL-u.

Na decyzje podjęte przez firmę ostro zareagował Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa. Zdaniem związkowców działania władz firmy są świadectwem arogancji i braku dialogu ze stroną związkową, a w konsekwencji mogą grozić paraliżem transportu lotniczego w Polsce. W piśmie przesłanym do ministra infrastruktury, Andrzeja Adamczyka i minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Bożeny Borys-Szopy, przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz domaga się natychmiastowej interwencji rządu odnośnie sytuacji w PPL.

W piśmie przesłanym do ministrów Szumlewicz podkreśla, że „zwolnienia mają mieć charakter wypowiedzeń zmieniających, co w praktyce oznacza, że setki pracowników otrzymują nowe warunki pracy, w wielu przypadków znacznie mniej dla nich korzystne”. Związkowiec podkreśla też, że „prezes firmy nie porozumiał się w tej sprawie z zakładowymi związkami zawodowymi i nie wziął pod uwagę ich rekomendacji”.

Związkowcy alarmują, że „działania prezesa firmy strategicznej dla funkcjonowania państwa mogą doprowadzić do nieobliczalnych skutków, gdyż „objęcie zwolnieniami grupowymi ponad 90% pracowników i uzależnienie dalszej współpracy z nimi od tego czy przyjmą niekorzystne zmiany w warunkach zatrudnienia, naraża firmę na brak ciągłości funkcjonowania i paraliż całego ruchu lotniczego w Polsce”.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.