Związkowa Alternatywa domaga się wyższych płac za pracę w niedziele i święta

[2019-08-12 15:00:54]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił stanowisko, w którym przypomina o swoim postulacie obligatoryjnego wprowadzenia znacznie wyższych płac za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie.

Związkowcy wskazują na luki obecnie obowiązujących przepisów i niespójności ustawy o handlu w niedzielę. „Rząd Prawa i Sprawiedliwości lekceważy setki tysięcy pracowników wykonujących swoje obowiązki w niedziele i święta. Odrębne regulacje zostały przyjęte jedynie dla handlu i w praktyce często wcale nie są one korzystne dla świata pracy. W niedziele i święta wciąż otwartych jest mnóstwo małych sklepów, w których praca jest szczególnie ciężka i niskopłatna, a prawo pracy jest łamane na masową skalę. Jednocześnie pracownicy dużych placówek handlowych ciężej i dłużej pracują w piątki i soboty, nie otrzymując za swoją pracę dodatkowego wynagrodzenia – czytamy w dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

Związkowa Alternatywa domaga się korzystnych płacowo regulacji, które dotyczyłyby wszystkich branż. „Opowiadamy się za 2,5 razy wyższymi wynagrodzeniami za każdą pracę w niedziele i święta, niezależnie od branży i regionu. Nowe rozwiązania dotyczyłyby między innymi handlu, gastronomii, ochrony energetyki, policji, wojska, służby zdrowia czy transportu. Dla wielu pracowników, którzy pracują w niedziele i święta, byłby to znaczący wzrost zarobków”. Związkowcy wskazują, że takie rozwiązanie byłoby bodźcem dla całego rynku pracy na rzecz wyższych płac oraz mogłoby ułatwić wielu osobom łączenie obowiązków zawodowych i rodzinnych, ponieważ praca w niedziele dawałaby możliwość wypracowania godnych zarobków w krótszym czasie niż dotychczas. Autorzy stanowiska podkreślają też, że „wyższe stawki dotyczyłyby tak umów etatowych, jak i umów cywilno-prawnych”.

Związkowcy apelują jednocześnie o wprowadzanie wyższych płac za pracę w niedziele i święta przez poszczególne firmy. „Póki rozwiązanie to nie jest przyjęte przez władze centralne, apelujemy do odpowiedzialnych pracodawców o włączenie dobrych praktyk do swoich firm i podniesienie stawek za prace w niedziele”. Związkowa Alternatywa zadeklarowała też, że liczy na wsparcie jej postulatu przez część kandydatów w kampanii wyborczej.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.