Młodzieżowy „Protest Tysięcy Miast” w obronie klimatu

[2019-09-21 22:32:01]

W ponad 150 krajach świata młodzież zorganizowała 20 września wielki protest przeciwko zmianom klimatycznym i biernej postawie wielu rządów. W sumie zaplanowano ponad 5 tys. wieców, marszów i manifestacji.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to idea zapoczątkowana w 2018 r. przez nastoletnią szwedzką aktywistkę Gretę Thunberg, której strajk szkolny w obronie klimatu zainspirował wielu młodych ludzi na całym świecie. Do „Protestu Tysięcy Miast” Greta przyłączy się w Nowym Jorku. To tam w najbliższy poniedziałek 23 września rozpocznie się szczyt klimatyczny ONZ.

To właśnie w związku z nowojorskim szczytem zorganizowano piątkowy młodzieżowy protest, który objął ponad 150 państw na wszystkich kontynentach. Protestacyjne marsze i pikiety zorganizowano w 37 krajach Europy, w tym we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce akcje odbyła się w ponad 60 miastach – największa w Warszawie, gdzie manifestanci przemaszerowali z Placu Konstytucji na Plac Defilad, gdzie powstało specjalne Miasteczko Klimatyczne.

Manifestacje zorganizowano w niemal każdym zakątku świata. Pierwsza protestowała młodzież na wyspach Oceanii oraz w Australii i Nowej Zelandii. W ponad 100 australijskich miastach na ulice wyszło w sumie ponad 300 tys. młodych ludzi. Manifestanci pojawili się też na ulicach miast m.in. w Indiach, na Filipinach, w Tajlandii czy w Bangladeszu. Również w sparaliżowanym wielotygodniowymi protestami politycznymi Hong Kongu odbył się niewielki marsz w sprawie obrony klimatu. W Afryce młodzież wyszła m.in. na ulice Lagos i Abudży w Nigerii, a w Kenii – w Mombasie i Nairobi.

Najwięcej protestów – ponad 500 – zorganizowano w Niemczech. Tam też doszło do najpoważniejszego incydentu. Manifestanci zablokowali jedną z głównych ulic w centrum Frankfurtu nad Menem. Młodzieżowy protest odbył się jednak na całym świecie bardzo spokojnie i całkowicie pokojowo. Taki przebieg mają m.in. manifestacje w 150 miastach w Wielkiej Brytanii.

Punktem kulminacyjnym był wielki protest w Nowym Jorku, na którym mogło pojawić się nawet 1 mln osób. Ponad 1800 nowojorskich szkół publicznych dało uczniom wolne, by mogli bez konsekwencji wziąć udział w strajku klimatycznym. Wiele wydarzeń na świecie ma jednak charakter lokalny i zgromadziło tylko kilkadziesiąt osób.

Kolejny globalny Młodzieżowy Strajk Klimatyczny ma się odbyć w przyszłym tygodniu – w piątek 27 września - na zakończeniu szczytu ONZ w Nowym Jorku.

wch

fot. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny w Poznaniu, fot. Wikimedia Commons

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.