Austria: Triumf chadeków, najsłabszy wynik socjaldemokratów

[2019-09-30 22:13:11]

W przedterminowych wyborach do Rady Narodowej, izby niższej austriackiego parlamentu, Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła aż 38,4 proc. głosów, zaś opozycyjna Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) jedynie 21,5 proc. - najmniej w swojej historii.

Trzecie miejsce zajęła nacjonalistyczna Austriacka Partia Wolności (FPÖ), która otrzymała 17,3 proc. głosów. Po czterech latach do parlamentu wracają Zieloni, zdobywając 12,4 proc. Z piątym wynikiem (7,4 proc.) weszli też do niego liberałowie z partii NEOS.

Lewicowo-zielona TERAZ – Lista Pilza otrzymała 1.9%, zaś Komunistyczna Partia Austrii - 0.9% głosów.

Misję utworzenia rządu otrzyma lider chadeków i niedawny kanclerz Sebastian Kurz. Jego partia nie będzie mieć jednak wystarczającej liczby mandatów, aby rządzić samodzielnie. Dlatego niezbędny będzie jej koalicjant.

Przedterminowe wybory były efektem skandalu, który wstrząsnął austriacką sceną polityczną. W maju do mediów wyciekło nagranie ukazujące wicekanclerza i lidera nacjonalistycznej FPÖ Heinza-Christiana Strache, podczas prywatnej rozmowy na Ibizie latem 2017 r. Polityk ustalał ze swoją rozmówczynią, podającą się za krewną jednego z bliskich Kremlowi rosyjskich oligarchów, szczegóły przekazania ogromnych sum na nielegalne wsparcie finansowe dla jego ugrupowania w zamian za pomoc w realizacji różnych interesów.

wch

fot. Wikimedia Commons

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.