Poczta Polska zwalnia dyscyplinarnie lidera WZZPP

[2019-10-08 01:22:38]

Przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko został zwolniony dyscyplinarnie przez zarząd Poczty Polskiej. Stało się tak, chociaż WZZPP negatywnie odniósł się do zwolnienia swojego lidera, któremu wcześniej związek dał ochronę związkową. Pracodawca jednak ją zlekceważył.

W piśmie wręczonym Moniuszce przez zarząd firmy czytamy, że związkowiec ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze poprzez rozpowszechnienie na Facebooku przypuszczenia, że Poczta Polska S.A. może w najbliższych miesiącach ogłosić upadłość. Pracodawca pisze też do Moniuszki, że wielokrotnie w przeszłości, również w ostatnim okresie, podawał pan do publicznej wiadomości informacje godzące w Spółkę jako przedsiębiorcy i pracodawcy (liczne publikacje prasowe, w których wypowiada się Pan na temat warunków zatrudnienia w Poczcie polskiej S.A.). Zarząd firmy zwolnił lidera WZZPP, chociaż uprzednio zgodził się na spotkanie z nim w dniu 9 października.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami, w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.