Kosowo: Centrolewicowa opozycja przejmie władzę?

[2019-10-08 10:50:44]

Dwa opozycyjne ugrupowania – centrolewicowe Samostanowienie (VV) oraz centroprawicowa Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) – zdobyły najwięcej głosów w przedterminowych wyborach parlamentarnych 6 października. Żadne z nich nie zdobyło jednak samodzielnej większości.

Najwięcej głosów – 25,81 proc. – zdobyło VV, niewiele mniej – 24,95 proc. – LDK. W żadnym z tych wypadków nie ma mowy o uzyskaniu samodzielnej większości w liczącym 120 miejsc kosowskim parlamencie. Dwie rządzące dotąd partie – Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) na czele z prezydentem Hashimem Hacim oraz Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) premiera Ramusha Haradinaja – zajęły dopiero trzecie i czwarte miejsce. Pierwszą z nich poparło 21,27 proc. wyborców, zaś drugą – 11,5 proc.

Największym wygranym wyborów jest lider VV – 44-letni Albin Kurti(na zdjęciu), który zapewne otrzyma od prezydenta misję utworzenia gabinetu. Zrobię wszystko co możliwe, aby powołać rząd tak szybko jak to możliwe. Zbliża się koniec roku i musimy uchwalić budżet – zapowiedział Kurti podczas wieczoru wyborczego.

Lider VV ma dwa wyjścia. Może rozpocząć negocjacje koalicyjne z LDK i jej liderką Vjosą Osmani albo spróbować porozumieć się z ugrupowaniami mniejszości narodowych, które łącznie będą mieć co najmniej 20 posłów. Jednak koalicja złożona z VV oraz małych ugrupowań reprezentujących kosowskich Serbów, Turków i Bośniaków byłaby bardzo trudna do utrzymania.

wch

fot. Wikimedia Commons

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.