25 lat "Bez Dogmatu"!

[2019-10-13 12:44:24]

Właśnie ukazał się 120. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". W najnowszym, jubileuszowym wydaniu proponujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom wspólną podróż w czasie, czyli przegląd tekstów z dwóch pierwszych dekad działalności pisma.

W dziale zatytułowanym Bez boga przypominamy tekst Bohdana Chwedeńczuka analizujący chrześcijański konstrukt śmierci i przedstawiający powody, dla których religijny projekt jej pokonania poniósł klęskę; artykuł Piotra Rymarczyka udowadniający, że można być antyreligijnym agnostykiem i jednocześnie posiadać skłonność do mistycyzmu; a także tekst Barbary Stanosz – choć sprzed trzynastu lat, to dziś bardziej aktualny niż kiedykolwiek – polemizujący z opinią, że nazywanie Polski państwem wyznaniowym jest nadużyciem czy wręcz błędem.

W dziale Bez ojczyzny znajdą Państwo m.in. artykuł Tomasza Żukowskiego, w którym autor dzieli się swoimi wrażeniami z wycieczki po Muzeum Powstania Warszawskiego i konfrontuje wizję narodowego zrywu przedstawioną przez muzealników z codziennością powstania widzianą oczami ludności cywilnej, oraz tekst Anny Zawadzkiej Sprawa Janickiej?, który pokazuje, z jakim niebezpieczeństwem wiążą się w Polsce wszelkie próby dekonstrukcji mitów narodowych.

Z kolei w części zatytułowanej O równość i rewolucję prezentujemy m.in. tekst Teresy Święćkowskiej omawiający przyczyny wyzysku kobiet w globalnym sektorze pracy domowej, analizę autobiografii żon i córek polityków autorstwa Agnieszki Mrozik, jak również felieton Piotra Szumlewicza pod wiele mówiącym tytułem Mdłości.

Oczywiście numer jubileuszowy nie mógłby się obejść bez garści wspomnień i podsumowań, dlatego zachęcamy do lektury tekstu Krzysztofa Lubczyńskiego Moje "Bez Dogmatu", w którym autor wraca pamięcią do początków swojej współpracy z pismem.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.