25 lat "Bez Dogmatu"!

[2019-10-13 12:44:24]

Właśnie ukazał się 120. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". W najnowszym, jubileuszowym wydaniu proponujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom wspólną podróż w czasie, czyli przegląd tekstów z dwóch pierwszych dekad działalności pisma.

W dziale zatytułowanym Bez boga przypominamy tekst Bohdana Chwedeńczuka analizujący chrześcijański konstrukt śmierci i przedstawiający powody, dla których religijny projekt jej pokonania poniósł klęskę; artykuł Piotra Rymarczyka udowadniający, że można być antyreligijnym agnostykiem i jednocześnie posiadać skłonność do mistycyzmu; a także tekst Barbary Stanosz – choć sprzed trzynastu lat, to dziś bardziej aktualny niż kiedykolwiek – polemizujący z opinią, że nazywanie Polski państwem wyznaniowym jest nadużyciem czy wręcz błędem.

W dziale Bez ojczyzny znajdą Państwo m.in. artykuł Tomasza Żukowskiego, w którym autor dzieli się swoimi wrażeniami z wycieczki po Muzeum Powstania Warszawskiego i konfrontuje wizję narodowego zrywu przedstawioną przez muzealników z codziennością powstania widzianą oczami ludności cywilnej, oraz tekst Anny Zawadzkiej Sprawa Janickiej?, który pokazuje, z jakim niebezpieczeństwem wiążą się w Polsce wszelkie próby dekonstrukcji mitów narodowych.

Z kolei w części zatytułowanej O równość i rewolucję prezentujemy m.in. tekst Teresy Święćkowskiej omawiający przyczyny wyzysku kobiet w globalnym sektorze pracy domowej, analizę autobiografii żon i córek polityków autorstwa Agnieszki Mrozik, jak również felieton Piotra Szumlewicza pod wiele mówiącym tytułem Mdłości.

Oczywiście numer jubileuszowy nie mógłby się obejść bez garści wspomnień i podsumowań, dlatego zachęcamy do lektury tekstu Krzysztofa Lubczyńskiego Moje "Bez Dogmatu", w którym autor wraca pamięcią do początków swojej współpracy z pismem.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.