Szwajcaria: Sukces Zielonych w wyborach parlamentarnych

[2019-10-21 12:30:49]

Wybory parlamentarne 20 października wygrała rządząca populistyczno-prawicowa Szwajcarska Partia Ludowa, uzyskując jednak wynik o blisko 4 pkt proc. gorszy niż w poprzednich wyborach.

Zwycięska SVP, która w kampanii stawiała na nastroje antyimigracyjne, uzyskała 25,6 proc. głosów, zdobywając 53 mandaty w 200-osobowej Radzie Narodowej, niższej izbie szwajcarskiego parlamentu. To o 12 mniej niż przed czterema laty.

Na drugim i trzecim miejscu, z również nieco gorszymi wynikami niż w 2015 r., uplasowały się Socjaldemokratyczna Partia Szwajcarii (SP) - 16,8 proc. i Wolna Demokratyczna Partia Szwajcarii (FDP-L) - 15,1 proc. Zdobyły one odpowiednio 39 i 29 mandatów, obie tracąc po cztery.

Na czwartą pozycję w parlamencie wysunęła się niespodziewanie Zielona Partia Szwajcarii (GPS), która uzyskała 13,2 proc. głosów i w przyszłym parlamencie będzie miała 28 przedstawicieli, o 17 więcej niż dotychczas.Jednocześnie swój wynik znacząco poprawiła także Zielona Partia Liberalna Szwajcarii (glp), którą poparło 7,8 proc. wyborców. W Radzie Narodowej zasiądzie 16 jej deputowanych.

GPS w tych wyborach pokonali Chrześcijańsko-Demokratyczną Partię Ludową Szwajcarii (CVP), która zdobyła 11,4 proc. głosów i do parlamentu wprowadzi 25 deputowanych.

Ze względu na dobry wynik GPS liczy, że po raz pierwszy będzie miała swojego przedstawiciela w Radzie Federalnej, czyli rządzie Szwajcarii. W tym siedmioosobowym organie prezydentura rotacyjnie przypada kolejno do każdego z członków, zaś decyzje podejmowane są na zasadzie konsensusu. Obecnie SVP, socjaldemokraci i liberałowie mają w niej po dwóch przedstawicieli, a chadecy z CVP - jednego.

Wskazuje się jednak, iż zgodnie ze szwajcarskim zwyczajem politycznym kwestia taka jest brana pod uwagę dopiero wówczas, gdy dana partia odnotowuje znaczący wzrost poparcia w co najmniej dwóch wyborach z rzędu. Przez ostatnie 60 lat krajem rządziły praktycznie te same cztery największe ugrupowania. Zielonych wśród nich nie było.

wch

fot. Wikimedia Commons

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.