Kanada: Partia Justina Trudeau pozostanie przy władzy

[2019-10-23 15:40:53]

Wybory do federalnego parlamentu Kanady 14 października wygrała ponownie Partia Liberalna Kanady (LPC) Justina Trudeau, który pozostanie premierem na drugą kadencję.

Liberałowie zdobyli 33,1 proc. głosów i wygrali w 157 z 338 jednomandatowych okręgów.

Konserwatywna Partia Kanady (CPC), która według przedwyborczych sondaży miała szansę na utworzenie rządu, uzyskała nieco większe poparcie - 34,4 proc., ale mniej mandatów niż LPC - 121.

Socjaldemokratyczna Nowa Partia Demokratyczna (NDP) otrzymała 15,9 proc. głosów i 23 mandaty. Blok Quebecki (BQ), który choć jest partią federalną, odwołuje się wyłącznie do mieszkańców francuskojęzycznej prowincji, uzyskał 7,7 proc. głosów i 32 mandaty.

Liczba deputowanych Zielonej Partii Kanady (GPC), ktorą poparło 6,5 proc. głosujących wzrośnie z dwóch do trzech. Do parlamentu nie wprowadzi tym razem ani jednego deputowanego populistyczna Partia Ludowa Kanady Maxima Berniera.

Chociaż do zdobycia większości Liberałom zabrakło kilkunastu mandatów, będą oni mogli utworzyć rząd mniejszościowy z poparciem partii lewicowych albo zawiązać z nimi koalicje. Pozycja premiera Justina Trudeau będzie słabsza niż w poprzedniej kadencji parlamentu, zaś zwycięstwo w wyborach jest dla niego dużym sukcesem, zwłaszcza w obliczu skandali, które ostatnio nadwyrężyły jego wizerunek.

wch

fot. Wikimedia Commons

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.