Hiszpania: Ekshumacja zwłok Franco

[2019-10-25 16:08:01]

Przeprowadzono ekshumację szczątków generała Francisco Franco. Decyzję podjął centrolewicowy rząd Pedro Sancheza. Szczątki dyktatora zostały przeniesione z mauzoleum w podmadryckiej Valle de los Caidos (Dolinie Poległych) do grobowca rodziny Franco na cmentarz Mingorrubio.

Sanchez odmówił ekshumowanemu honorów państwowych. Wyniesieniu trumny z bazyliki towarzyszyły okrzyki "Viva Franco!" wznoszone przez zwolenników dyktatury. W obawie przed blokadą dróg przez frankistów, trumna ze szczątkami została przetransportowana na madrycki cmentarz drogą powietrzną - wojskowym helikopterem.

Franco osobiście wybrał miejsce pod mauzoleum w Dolinie Poległych. Prace rozpoczęto w 1940 - rok o zakończeniu wojny domowej. Przez 20 lat wzięci do niewoli republikanie i więźniowie polityczni. Wielu z nich zmarło. Oprócz Franco i Jose Antonio Primo de Rivera - twórcy Falangi, w mauzoleum spoczywają szczątki 40 tysięcy ofiar konfliktu.

Dyktatura Franco trwała 40 lat. Liczba ofiar reżimu - wojny domowej, obozów koncentracyjnych, represji - szacowana jest na ponad 300 tysięcy. W tym zaginionych jest ponad 100 tysięcy osób obu stron konfliktu. Większość z nich spoczywa w rozsianych po całym kraju zbiorowych mogiłach. Pod względem liczby zaginionych Hiszpania jest drugim po Kambodży krajem na świecie.

Generał Franco zmarł w 1975 r. O jego grób, m.in o to, by codziennie znalazły się na nim świeże kwiaty, dbała cały czas Fundacion Nacional Francisco Franco. Z doniesień hiszpańskich mediów wynika, że aż do 2004 r. Fundacja otrzymywała subwencje z kasy państwa.

Ekshumacja Franco było jedną z wyborczych obietnic Pedro Sancheza. Zwycięzca kwietniowych wyborów parlamentarnych uzasadniał, że jest to miejsce pamięci i hołdu ofiarom wojny, a grób Franco obraża hiszpańską demokrację. Pod koniec września br. jego wniosek poparł Sąd Najwyższy, który jednogłośnie orzekł na rzecz szybkiego przeniesienia szczątków. Za ekshumacja opowiedziała się też większość deputowanych.

Po nieudanej próbie utworzenia rządu, 10 listopada, w Hiszpanii odbędą się kolejne wybory parlamentarne.

wch

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.