Boliwia: Morales zrezygnował i zapowiedział powtórne wybory (akt.)

[2019-11-10 18:17:29]

Evo Morales ogłosił rezygnację i zapowiedział powtórne przeprowadzenie wyborów prezydenckich. Apelował przy tym do Boliwijczyków o „zmniejszenie napięcia” i „położenie kresu przemocy z korzyścią dla wszystkich” oraz zaprosił swoich przeciwników do rozmów.

Protesty w Boliwii wybuchły już w trakcie liczenia głosów w wyborach prezydenckich, które odbyły się 20 października i trwają do dziś. Według Najwyższego Sądu Wyborczego obecny prezydent Morales wygrał w pierwszej rundzie. Jego główny rywal, były prezydent Boliwii Carlos Mesa, nie uznał wyników. Morales nazwał masowe protesty w tym kraju próbą zamachu stanu przeprowadzoną przez siły prawicowe niezadowolone z jego ponownego wyboru.

Pojawiły się doniesienia, że w trzech dużych miastach - Santa Cruz, Sucre i Cochabamba – do protestujących dołączyli funkcjonariusze organów ścigania. Kierownictwo policji twierdzi, że nie doszło do buntu wśród policjantów. Władze obiecały, że nie wyślą na ulice wojska.

Aby zachować pokój w naszej ukochanej Boliwii, wzywam pilnie do stołu rozmów przedstawicieli partii, które uzyskały wyborczy mandat. Proszę papieża, różne Kościoły i organizacje międzynarodowe, aby do nas dołączyli - napisał Morales na Twitterze.

Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel, Wenezueli Nicolas Maduro i argentyński prezydent elekt Alberto Fernandez, potępili niedzielne wydarzenia w Boliwii. Uważają, że jest to "zamach stanu".

wch

fot. Wikimedia Commons

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1947 - Incydent 28 lutego: w Tajpej na Tajwanie żołnierze otworzyli ogień do tłumu demonstrantów domagających się demokratyzacji życia publicznego.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.