Związkowa Alternatywa walczy z nielegalnymi agencjami zatrudnienia

[2019-11-10 19:07:57]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zdecydował się podjąć stanowcze kroki w celu zwalczenia nielegalnie funkcjonujących, niezarejestrowanych agencji zatrudnienia na polskim rynku pracy. Zdaniem związkowców powyższy proceder ma coraz bardziej masowy charakter, a instytucje publiczne pozostają bierne.

Na początek Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania przeciwko procederowi, w którym uwikłana jest duża firma międzynarodowa Cisco. W Cisco większość pracowników jest zatrudnionych w ramach kontraktów z agencjami pracy, które wymuszają samozatrudnienie. Jedną z głównych agencji, która rejestruje jednoosobowe firmy i zawiera z nimi umowy na współpracę z Cisco, jest firma zarejestrowana w Jordanii, Estarta Solutions. Jej filia nie jest zarejestrowana w Polsce, mimo iż działa m.in. na terenie Krakowa. Wszyscy jej pracownicy, w tym kierownictwo, pracują na zasadzie kontraktów z Estartą. Związkowcy podkreślają, że celem takiego sposobu rekrutacji jest osłabienie pozycji negocjacyjnej pracowników Cisco i pozbawianie ich przysługującym im praw. W przypadku nadużyć nie mają praktycznie żadnej możliwości dochodzenia swoich praw, gdyż Estarta zarejestrowana jest poza granicami UE, co znacznie utrudnia np. pozwanie jej do sądu. Dodatkowo dochodzą kwestie takie jak unikanie podatków.

Związkowa Alternatywa uważa, że polski oddział Cisco wraz z firmą Estarta Solutions co najmniej na dwa sposoby łamie przepisy polskiego prawa. Po pierwsze, zatrudnia pracowników w ramach umów niestandardowych w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki etatu. Po drugie, Estarta Solutions jest niezarejestrowaną agencją zatrudnienia, która w związku z tym prowadzi swoją działalność niezgodnie z polskim prawem.

Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania instytucjonalne przeciwko temu procederowi i dlatego jej działacz złożył skargi przeciwko polskiemu oddziałowi Cisco i firmie Estarta Solutions na policję, do urzędu skarbowego, do Państwowej Inspekcji Pracy, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i do urzędu marszałkowskiego. W najbliższych dniach związkowcy planują złożyć doniesienie również do Centralnego Biura Śledczego i do prokuratury. Celem powyższych działań jest ukaranie Cisco za łamanie prawa pracy i zablokowanie działalności Estarta Solutions w Polsce.

Jednocześnie Związkowa Alternatywa zaapelowała do instytucji państwowych i organów ściągania o podjęcie pilnych działań na rzecz wyeliminowania z rynku pracy nielegalnych form omijania umów o pracę oraz likwidacji nielegalnie działających agencji zatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.