Hiszpania: PSOE wygrywa, Vox - trzecią siłą (akt.)

[2019-11-10 19:46:35]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) ponownie zwyciężyła w kolejnych w tym roku, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Po przeliczeniu wszystkich głosów ogłoszono, że PSOE uzyskała 28,0 proc. poparcia i 120 mandatów, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 20,8 proc. i 88 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Trzecie miejsce zdobyła skrajnie prawicowa partia Vox - aż 15,1 proc. i 52 mandaty. Kolejne miejsca zajęli: lewicowcy z Unidos Podemos - 12,8 proc. i 35 mandatów, liberałowie z partii Ciudadanos - 6,8 proc. i 10 mandatów, lewicowe Más País - 2,3 proc. i 3 mandaty, zaś wszyscy pozostali - 11,3 proc., w tym Republikańska Lewica Katalonii (ERC-S) - 13 mandatów.

Frekwencja wyniosła 69,87 proc.

wch

fot. Waldemar Chamala

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.