Lewica złożyła projekt ustawy o ZUS

[2019-11-19 23:32:01]

Jeszcze zanim PiS wycofał swój projekt ustawy dotyczący 30-krotności składek ZUS, Lewica złożyła własny projekt ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zakłada on m.in. zniesienie rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek w postaci 30-krotności prognozy przeciętnego wynagrodzenia oraz wprowadzenie pojęcia najwyższej emerytury w wysokości równej 6-krotności wynagrodzenia minimalnego w roku poprzedzającym rok przejścia na emeryturę. W projekcie Lewicy znalazła się również propozycja podwyższenia emerytury minimalnej do 1600 zł i wprowadzenie emerytury maksymalnej, która w pierwszym roku obowiązywania wynosiłaby 15,6 tys. zł.

Projekt ustawy będzie prezentować w Sejmie posłanka Lewicy Razem Magdalena Biejat, przewodnicząca komisji polityki społecznej i rodziny. Ten projekt przywraca myślenie o emeryturach w kategorii solidarności społecznej – stwierdziła.

wch

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.