Niemcy: Nowi liderzy SPD zerwą wielką koalicję?

[2019-12-02 00:33:44]

Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wybrała nowych przewodniczących. Najwięcej głosów otrzymali Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

Posłanka do Bundestagu i były minister finansów Nadrenii Północnej-Westfalii otrzymali 53,06% głosów. W finałowym głosowaniu wśród ponad 426,5 tys. członków SPD pokonali oni dużo bardziej znaną parę polityków – ministra finansów w obecnym rządzie federalnym Olafa Scholza i byłą posłankę landtagu Brandenburgii Klarę Geywitz.

Nowe kierownictwo reprezentuje bardziej lewicowe skrzydło SPD. Oboje ostro krytykowali wielką koalicję z CDU/CSU.

Esken zapowiedziała, że 6 grudnia zjazd SPD podejmie decyzję o kontynuacji koalicji z chadekami.

Walter-Borjans podkreślił, że w niektórych kwestiach, takich jak ochrona klimatu, potrzebne są bardziej ambitne postanowienia, niż te, które do tej pory zapadły. Zjazd SPD musi zdecydować, które punkty mogą poczekać, a które są na tyle pilne, że socjaldemokraci zapytają o kontynuację rządów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) wezwała socjaldemokratów do kontynuacji rządów wielkiej koalicji. Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans powinni jak najlepiej wesprzeć rząd w drugiej połowie jego kadencji, aby zrealizować jeszcze resztę projektów zapisanych w umowie koalicyjnej – powiedział lider DGB, Reiner Hoffmann w wywiadzie dla „Bild am Sonntag".

Z kolei lewicowa partia die Linke zaapelowała do SPD, by rozważyła nowe koalicje. Nasz kraj potrzebuje zmiany społeczno-gospodarczej, a to jest możliwe tylko poprzez sojusze na lewo od chadecji. Do tego potrzeba energicznej SPD i silnej die Linke. – zaznaczyła Katja Kipping, współprzewodnicząca tej partii.

dom, wch

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.