Francja: Kolejny dzień strajku generalnego

[2019-12-09 09:37:30]

Od czwartku we Francji trwa strajk generalny, głównie pracowników sektora publicznego, spowodowany planowaną przez administrację prezydenta Emmanuela Macrona reformą emerytalną.

Rząd podał, że w czwartek blisko 800 000 pracowników przyłączyło się do strajku zainicjowanego głównie przez kolejowy związek zawodowy SNCF. W czwartek 90 proc. pociągów nie kursowało, 1/3 samolotów była uziemiona, a paryskie metro sparaliżowane. Większość szkół była zamknięta, a na ulice wyszli też strażacy, pracownicy poczty, szpitali i sądów. Nawet niektóre komisariaty policji ogłosiły, że biorą udział w strajku.

Strajki i ogólne niezadowolenie przerodziły się także w zamieszki. Tylko w czwartek policja zatrzymała 90 osób.

To kolejna fala buntu we Francji, która trwa już de facto od roku, kiedy to po raz pierwszy na ulicę wyszły tzw. Żółte kamizelki.

Jak się wydaje, są już pierwsze efekty strajku. Francuskie media poinformowały, że administracja prezydenta Macrona ma zamiar przygotować ugodę dla strajkujących i wydłużyć okres wprowadzania zmian w sektorze emerytalnym.

wch

fot. fb CGT

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.