Związkowa Alternatywa apeluje do premiera o interwencję w Portach Lotniczych

[2019-12-13 13:22:23]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa nie ustaje w walce z patologiami w Państwowych Portach Lotniczych i w dążeniu do odwołania prezesa Państwowych Portów Lotniczych, Mariusza Szpikowskiego.

12 grudnie bieżącego roku przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przesłał pismo do premiera, Mateusza Morawieckiego z apelem o podjęcie pilnych działań naprawczych w firmie.

„Apelujemy do Pana o interwencję w sprawie bulwersującego bezprawia w Państwowych Portach Lotniczych i bezkarności prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Wielokrotnie obiecywał Pan wdrożenie najwyższych standardów odnośnie funkcjonowania spółek zarządzanych przez państwo, profesjonalizm i dialog z pracownikami, odejście od kolesiostwa i partyjniactwa, walkę z niejasnymi układami, troskę o przestrzeganie prawa” – pisze przewodniczący Związkowej Alternatywy.

W opinii związkowców działalność Szpikowskiego stanowi jednak zaprzeczenie ideałów deklarowanych przez rząd i kompromituje polskie państwo. „Odkąd Szpikowski został prezesem Państwowych Portów Lotniczych, nastąpił olbrzymi wzrost zwolnień dyscyplinarnych, które objęły wysokiej klasy ekspertów i fachowców. Z masowych zwolnień prezes uczynił sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Szpikowski od początku swoich rządów lekceważy też dialog społeczny, dyskryminując i zastraszając nieposłuszne mu związki zawodowe. Kilka tygodni temu bez konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi prezes wręczył wypowiedzenia zmieniające ponad 90% pracowników, narażając Lotnisko Okęcie na całkowity paraliż. Przede wszystkim zaś dziś wiemy, że już ponad dwa lata temu Urząd Lotnictwa Cywilnego przygotował raport, w którym zawarł informacje o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu Lotniska Okęcie, za które odpowiadał właśnie Mariusz Szpikowski. Wkrótce potem jeden egzemplarz raportu został wykradziony przez Szpikowskiego z biura ówczesnego Kierownika Odpowiedzialnego, Andrzeja Ilkowa, zaś drugi jego egzemplarz został zabrany przez agentów Centralnego Biura Antykorupcyjnego z siedziby Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Do dziś CBA nie wyjaśniło, jakim prawem jego agenci włamali się do państwowego urzędu i dlaczego wynieśli materiały obciążające prezesa PPL. Jest to bulwersujący przykład nadużycia uprawnień przez CBA, a zarazem dowód na niedopuszczalne wykorzystywanie służb specjalnych przez prezesa spółki państwowej” – czytamy w piśmie do Prezesa Rady Ministrów.

W podsumowaniu listu Szumlewicz porównuje Szpikowskiego do Banasia i domaga się jego dymisji. „Zarzuty spoczywające na Mariuszu Szpikowskim są równie poważne jak na prezesie Najwyższej Izby Kontroli, Marianie Banasiu. Rozumiemy, że nie ma Pan uprawnień, aby w trybie pilnym odwołać prezesa NIK, ale prezesa PPL, podobnie jak osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie CBA, może Pan zdymisjonować błyskawicznie” – czytamy w podsumowaniu pisma.

Tymczasem trwa sprawa sądowa o naruszenie dóbr osobistych firmy. Szpikowski pozwał Szumlewicza i dziennikarzy portalu strajk.eu za nagłaśnianie patologii w firmie, w tym szczególnie tych dotyczących łamania praw pracowniczych. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników. Zdaniem Szumlewicza pozew jest częścią antypracowniczej polityki prezesa, a jego celem jest zastraszenie krytycznych związkowców i dziennikarzy PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Ostatnie posiedzenie sądu odbyło 12 grudnia i zeznawali na nim dwaj świadkowie prezesa. Kolejne posiedzenie odbędzie się 27 kwietnia i będzie na nim zeznawał pierwszy świadek strony związkowej, przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Lotnictwa Cywilnego Marek Żuk.

AM

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.