Związkowa Alternatywa pisze do CBŚ w sprawie niezarejestrowanej agencji zatrudnienia

[2020-01-02 21:10:32]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa skierował wniosek do Centralnego Biura Śledczego o wszczęcie postępowania w sprawie wykroczenia popełnionego przez jordańską firmę Estarta Solutions, polegającego na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia. Estarta Solutions to firma prowadząca działalność w przedmiocie pośrednictwa pracy m.in. w Krakowie i na warszawskim Mordorze. Świadczy ona usługi m.in. dla krakowskiego oddziału Cisco Systems sp. z o.o. Estarta Solutions nie tylko działa bez rejestracji, ale też maskuje faktyczne zatrudnienie dla Cisco poprzez zmuszanie pracowników do przechodzenia na samozatrudnienie i pracy na fikcyjnych umowach cywilnoprawnych (zwanych potocznie B2B).

Na swojej stronie internetowej http://www.estartasolutions.com/ firma nie podaje adresu kontaktowego w Polsce. Faktyczna praca ma miejsce w biurze Cisco bądź ma charakter zdalny. Spółka nie posiada też rejestru w KRS. Zachodzi możliwość, iż Estarta prowadzi w Polsce faktyczną działalność bez rejestracji celem unikania płacenia podatków, składek na ZUS oraz omijania polskiego prawa pracy.

Śledztwo w tej sprawie jest również toczone przez inne organy administracji państwowej, w tym małopolską policję. Postępowanie było też prowadzone przez Małopolski Inspektorat Pracy w Krakowie, jednak zostało zakończone, gdyż ze względu na lukę ustawodawcy inspektor pracy uznał, że nie ma możliwości kontrolowania niezarejestrowanych w Polsce podmiotów gospodarczych, nawet jeżeli realnie operują na terenie Polski.

Zdaniem działaczy związkowych przyszłość tej sprawy będzie jednym z testów, na ile Polska jest państwem prawa. Niepokój związkowców budzi fakt, że niedawno Cisco Systems podpisała porozumienie o współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji. Rządowi nie przeszkadzało, że współpracująca z nim firma kooperuje ze spółką, której działalność może budzić poważne wątpliwości prawne.

Piotr Szumlewicz

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.