Ukazał się nowy numer "Magazynu Dialogu Społecznego Fakty"!

[2020-01-09 21:56:43]

Ukazał się drugi numer „Magazynu Dialogu Społecznego Fakty”. Pismo kilka miesięcy temu zmieniło redaktora naczelnego (został nim Piotr Szumlewicz), szatę graficzną, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Zmieniło też nazwę – wcześniej wychodziło pod nazwą „Magazyn Gospodarczy Fakty”. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, które trafiało głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców. Po zmianach redakcja chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i uczynić magazyn bardziej opiniotwórczym.

W drugim numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą automatyzacji pracy, deficytów polskiej polityki społecznej i łamania praw pracowniczych.

W dziale o automatyzacji pracy nasi autorzy dowodzą, że automatyzacja pracy jest wynikiem decyzji o charakterze politycznym i zależy od siły partnerów społecznych. Na ten temat piszą m.in. Sławomir Czapnik, Jan Zygmuntowski, Piotr Szumlewicz. Jest też wywiad z Tomaszem Płomińskim.

W dziale o polityce społecznej m.in. Beata Siemieniako pokazuje, że sądy w Polsce i na świecie uprzywilejowują ludzi bogatych, a Rafał Bakalarczyk dowodzi, że bilans rządów Prawa i Sprawiedliwości odnośnie polityki społecznej jest mizerny. Przeprowadziliśmy też wywiad z wiceprezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, Bartoszem Marczukiem, z którym spieramy się o sensowność Pracowniczych Planów Kapitałowych.

W dziale o rynku pracy m.in. Piotr Moniuszko mówi o patologiach na Poczcie Polskiej, Krystian Kosowski opowiada o bezprawie w warszawskim Mordorze, Marek Szymaniak dowodzi, dlaczego w Polsce nie ma rynku pracownika, a szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Cezary Kaźmierczak mówi, że łatwiej mu porozumieć się ze związkami zawodowymi niż innymi organizacjami pracodawców.

W numerze pojawia się też analiza sytuacji w transporcie lotniczym, w tym autorzy odsłaniają nieprawidłowości w Państwowych Portach Lotniczych, dotyczące prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Redakcja pokazuje, jak CBA zabrało papiery obciążające prezesa z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Jest też wywiad z Renatą Grzywną, była szefową dzialu HR, którą opowiada o mobbingu ze strony Szpikowskiego.

Ponadto w nowym numerze magazynu m.in. Jan Śpiewak komentuje sytuację polityczną po wyborach, a Wojciech Łobodziński tłumaczy, jakie są ich skutki dla związków zawodowych. Jest też omówienie niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że długi szpitali nie mogą obciążać samorządów, lecz odpowiadają za nie ministerstwo i NFZ.

Wydawcą pisma jest Maxmedia, a partnerem merytorycznym Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa.

Pismo można kupić między innymi w empikach. Redakcja wkrótce planuje rozszerzyć działalność o organizację debat i konferencji, rozwinięcie strony internetowej i nagrania video.

AM

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.