Powstała Związkowa Alternatywa Dziennikarzy

[2020-03-12 22:43:29]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa powołał Związkową Alternatywę Dziennikarzy jako swoją jednostkę branżową. Głównym celem działania organizacji będzie walka z patologiami w branży, które występują na masową skalę.

Związkowcy deklarują, że przede wszystkim będą sprzeciwiać się omijaniu umów etatowych i wymuszaniu samozatrudnienia na pracownikach mediów. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przypomina, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy musi być zawarta umowa etatowa. Mimo to w dziennikarstwie etaty stały się rzadkością, a prawo jest łamane w największych polskich mediach.

Związkowcy podkreślają też, że w środowisku medialnym bardzo często spotykany jest mobbing. Dlatego w swoim stanowisku zaapelowali do wszystkich dziennikarzy, aby zgłaszali do związku przypadki mobbingu oraz dyskryminacji i nie wstydzili się o nich mówić.

Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też jakość mediów publicznych. W swoim stanowisku piszą, że "głównym atrybutem prawdziwych dziennikarzy jest krytyczne myślenie i odwaga formułowania pytań. Pod tym względem w TVP nie pracują dziennikarze, tylko propagandziści partii rządzącej". Dlatego związkowcy domagają się "radykalnego odpartyjnienia mediów publicznych, usunięcia z nich wszystkich nominatów partyjnych, z Jackiem Kurskim na czele, i zastąpienia ich dziennikarzami".

Związek zwraca wreszcie uwagę, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji jednostki publicznej radiofonii i telewizji stwarzają ogólnokrajowym organizacjom związków zawodowych i związków pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. Zdaniem związkowców obecnie taką możliwość ma tylko podporządkowany rządowi NSZZ Solidarność. Dlatego Związkowa Alternatywa domaga się równego traktowania przez media publiczne partnerów społecznych.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

18 maja:

1872 - Urodził się Bertrand Russel, angielski filozof i działacz społeczny.

1895 - Urodził się Augusto Sandino, nikaraguański przywódca partyzancki.

1910 - W Grodnie zmarła Eliza Orzeszkowa, polska pisarka epoki pozytywizmu.

1931 - Jednodniowy strajk 35 tysięcy górników z Zagłębia Dąbrowskiego zwiazany z zapowiedzią obniżki płac o 15 proc., w wyniku strajku obniżkę cofnięto.

1974 - Ukończono budowę najwyższego w świecie masztu radiowego w Gąbinie.

1980 - W południowokoreańskim Kwangju doszło do masakry studentów protestujących przeciwko dyktaturze generała Chun Doo-hwana.

1990 - Francuski TGV Atlantique ustanowił rekord prędkości pociągu pasażerskiego: 515,3 km/h.

1995 - W Nikaragui powstała lewicowa partia polityczna Movimiento Renovador Sandinista (MRS).

2006 - Parlament Nepalu proklamował laickość kraju.