USA: Atak na ambasadę Kuby

[2020-05-01 09:49:31]

W czwartek 30 kwietnia doszło do ataku na ambasadę kubańską w Stanach Zjednoczonych.

Atak na ambasadę Republiki Kuby w Waszyngtonie miał miejsce o godz. 2.10 w nocy. Uzbrojony mężczyzna oddał w kierunku ambasady kilka serii z broni automatycznej. Na szczęście nikt nie ucierpiał. Policja, która przybyła na miejsce już po kilku minutach, szybko obezwładniła i aresztowała zamachowca.

Jak poinformował dziennik "Washington Post" był nim 42-letni Alexander Alazo, mieszkaniec Aubrey w stanie Teksas. W jego samochodzie zaparkowanym przed ambasadą policja znalazła białą maskę oraz flagę amerykańską. Teren ambasady na wszelki wypadek został też sprawdzony przez patrol policji z psami tropiącymi.

Zamachowiec najprawdopodobniej usłyszy zarzuty ataku z zamiarem zabójstwa oraz posiadania niezarejestrowanej broni palnej.

Na atak szybko zareagowały władze kubańskie. Na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych pojawiło się oświadczenie, w którym rząd kubański oczekuje od władz USA przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w celu poznania motywów napastnika oraz okoliczności towarzyszących atakowi. Minister spraw zagranicznych Kuby Bruno Rodriguez podkreślił, że obowiązkiem państw jest ochrona akredytowanych dyplomatów i ich obiektów.

Prezydent Donald Trump, który od początku swojej kadencji prowadzi agresywną narrację pod adresem Kuby, w żaden sposób nie odniósł się do ataku.

cc, wch

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.