Sonda prezydencka - podsumowanie

[2020-06-26 11:21:03]

Zwycięzcą I tury w głosowaniu czytelników lewica.pl został Robert Biedroń, który zdobył 44% poparcia. Biedroń jest kandydatem parlamentarnej lewicy: Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny Roberty Biedronia i Lewicy Razem. Wsparcie dla niego wyraziła również znacząca część członków Polskiej Partii Socjalistycznej.
Drugim kandydatem o największym poparciu czytelników portalu został Krzysztof Bosak. Kandydat radykalnie prawicowej Konfederacji skupiającej głównie narodowców i korwinowców, może liczyć na zaufanie 12,2% czytelników portalu.Tym samym, jeśli wyniki sondy miałyby przełożenie na realną politykę, to w drugiej turze zmierzyliby się Biedroń i Bosak.
Kandydatem o trzecim najwyższym poparciu został Rafał Trzaskowski. Kandydat Koalicji Obywatelskiej, prezydent Warszawy i członek Platformy Obywatelskiej zebrał w naszym sondażu 9,6% głosów.
Na czwartym miejscu sondy znalazł się obecnie urzędujący prezydent, Andrzej Duda. Głos na niego chce oddać 9,2% czytelników portalu lewica.pl. Przez dłuższy czas, związany z rządzącą partią Prawo i Sprawiedliwość, prezydent RP widniał na pozycji trzeciej, jednak zmiana kandydata w obozie KO zmieniła kolejność kandydatów w naszej sondzie.
Piąte miejsce w rywalizacji spośród dostępnych kandydatów zajął Szymon Hołownia. Pochodzący spoza polityki dziennikarz przekonał do siebie 5,2% czytelników portalu.
Na kolejnym, szóstym miejscu, z 2,5% poparcia, znajduje się drugi lewicowy kandydat na prezydenta, obecny przewodniczący Unii Pracy - Waldemar Witkowski. Obecny jest on w naszej sondzie od dwóch tygodni, bo dopiero wtedy Państwowa Komisja Wyborcza uznała jego kandydaturę za ważną. Prawdopodobnie, gdyby nie ten fakt, Witkowski zająłby znacznie wyższą pozycję w bieżącej sondzie prezydenckiej.
Ostatnim z ponad 1-procentowym poparciem jest Stanisław Żółtek. Wywodzący się ze środowiska dawnego UPR, z poglądów korwinista, prezes partii POLEXIT, chcącej wycofać Polskę ze struktur Unii Europejskiej, zdobył w naszej sondzie 1,9% poparcia.
Trzech kandydatów zdobyło w sondażu poniżej 1% poparcia. Są to kolejno Paweł Tanajno (organizator protestów przedsiębiorców) z 0,8% poparcia, Mirosław Piotrowski (wykładowca KUL związany dawniej ze środowiskiem Radia Maryja, LPR i PiS) z 0,4% poparcia oraz Marek Jakubiak (narodowiec, przedsiębiorca, właściciel browaru Ciechan) z 0,1% poparcia.

Tomasz Rysz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.