Koronawirus w Polsce (stan na 15.09.2020)

[2020-07-18 20:58:48]

605 nowych przypadków koronawirusa – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatniej doby. 24 kolejnych zakażonych zmarło.

Bilans potwierdzonych przypadków zakażeń od początku epidemii w Polsce zwiększył się do 75 134, a łączna liczba zgonów do 2227.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: małopolskiego (120), mazowieckiego (98), śląskiego (62), dolnośląskiego (60), pomorskiego (41), świętokrzyskiego (33), opolskiego (28), wielkopolskiego (28), kujawsko-pomorskiego (22), lubelskiego (22), warmińsko-mazurskiego (21), podkarpackiego (20), łódzkiego (17), zachodniopomorskiego (17), podlaskiego (11), lubuskiego (5).

Obecnie zajętych jest 1 996 łóżek szpitalnych, a 92 pacjentów wymaga użycia respiratorów. 95 241 osób przebywa na kwarantannie.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano 24 kwietnia - 40 osób.

wch

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"