Podwyżki dla polityków: opozycja za, a nawet przeciw

[2020-08-18 23:20:23]

Sejm i Senat w ekspresowym tempie zajęły się projektem ustawy dotyczącej zmian sposobu wynagradzania samorządowców i innych osób sprawujących funkcje publiczne. W miniony piątek projekt autorstwa Prawa i Sprawiedliwości został poparty przez wszystkie opozycyjne kluby parlamentarne w komisji, a następnie przyjęty przez miażdżącą większość posłów.

Przeciw projektowi zagłosowało tylko 33, a wstrzymało się - 15 posłów i posłanek. Byli wśród nich przedstawiciele skrajnej prawicy z Konfederacji, populiści z PSL-Kukiz'15, Zieloni (Koalicja Obywatelska) oraz przedstawiciele partii Razem w klubie Lewicy. Wśród znanych nazwisk, które sprzeciwiły się podwyżkom, znalazły się też Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Lewica), Klaudia Jachira, Franciszek Sterczewski i Tomasz Zimoch (wszyscy z klubu KO).

Ustawa wprowadzała powiązanie z uposażeniami sędziów Sądu Najwyższego do wyliczania wynagrodzeń prezydenta, premiera, marszałków Sejmu i Senatu, ministrów i ich zastępców, posłów i senatorów. W ich wyniku, pensje posłów wzrosłyby o 58% (do 12 600 zł), a premiera i wiceministrów - o ponad 100%. Ustawa ustanawiała też wynagrodzenie dla żony Prezydenta w wysokości 18 tys. zł miesięcznie. Poza tym, nowe regulacje zwiększały w znaczny sposób subwencje dla partii politycznych.

Informacje o uchwaleniu ustawy zbulwersowały opinię publiczną. Politycy opozycji zostali poddani ostrej krytyce w miediach tradycyjnych i Internecie; zwracano uwagę na niefortunny czas, brak konsultacji społecznych i - przede wszystkim - fakt, że w ostatnim czasie wiele osób albo padło ofiarą obniżek pensji albo straciło pracę na skutek paraliżu gospodarki wprowadzonego w rezultacie pandemii.

Główne osobistości opozycji praktycznie zniknęły z mediów w czasie weekendu. Ale już w poniedziałek przedstawiciele zarówno Koalicji Obywatelskiej jak i Lewicy zapowiedzieli, że mimo wcześniejszego poparcia wyrażonego w Sejmie, ich senatorowie zagłosują przeciw ustawie. Wicemarszałkini Senatu Gabriela Morawska-Stanecka, złożyła w imieniu Klubu Parlamentarnego Lewicy wniosek o odrzucenie projektu w całości. I tak też się stało - opozycyjna większość odrzuciła projekt stosunkiem głosów 48-45. Za podwyżkami dla osób sprawujących funkcje publiczne głosowało tylko PiS.

Do decyzji Senatu odniósł się na konferencji prasowej wicemarszałek Sejmu i szef klubu PiS Ryszard Terlecki. “Wydaje mi się, że na tym, co zaszło dziś w Senacie, ten projekt kończy swoją historię” - oznajmił Terlecki.

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.