Burmistrzowie odmawiają udziału w szczycie w Arabii Saudyjskiej

[2020-10-03 23:24:21]

Burmistrz Londynu, Sadiq Khan, odmówił udziału i wysłania przedstawiciela na międzynarodowy szczyt Urban 20, który odbywa się w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej, w ramach przewodniczenia grupie G20.

Odmowę poprzedziły kilkudniowe protesty organizacji Freedom Forward i Codepink, które miały nagłośnić los, jaki spotyka więźniów politycznych w Arabii Saudyjskiej oraz zbrodnie wojenne popełniane przez żołnierzy tego kraju w Jemenie.

Po tych protestach Khan poinstruował londyńskich urzędników, by nie dołączali do wydarzenia nawet wirtualnie. Stwierdził, że nie chce, by w jakikolwiek sposób uznano, że wspiera on działania władz saudyjskich.

Podobnie uczynili burmistrzowie innych wielkich miast: Paryża, Nowego Jorku czy Los Angeles: Anne Hidalgo, Bill de Blasio (D) i Eric Garcetti (D).

Burmistrzyni Paryża, Anne Hidalgo z Partii Socjalistycznej, przypomniała, że nie może nawet rozważać wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, póki więzi ona działaczkę na rzecz praw kobiet, Loujain al-Hathloul, która jest honorową obywatelką stolicy Francji od 2019 r. Została aresztowana za próby podważenia bezpieczeństwa i stabilności królestwa Arabii Saudyjskiej oraz próby podważenia jedności narodowej.

i, wch

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.