Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

3 sierpnia:

1903 - Urodzi si Habib Burgiba, pierwszy prezydent niepodleg貫j Tunezji. Zredukowa wp造wy religii na pa雟two. Rozszerzy prawa kobiet w 篡ciu spo貫cznym, socjalnym, ekonomicznym i prawnym m.in. zakaza ma鹵e雟tw poligamicznych.

1925 - Urodzi si Alain Touraine, francuski socjolog, badacz ruch闚 spo貫cznych.

1929 - Zmar Thorstein Veblen, ekonomista i socjolog ameryka雟ki pochodzenia norweskiego. Autor "Teorii klasy pr騧niaczej".

1948 - 臆pad Szakasits, przyw鏚ca Partii Socjaldemokratycznej, zosta prezydentem W璕ier.

1963 - Zmar Jan Gronkiewicz, robotnik i dzia豉cz polityczny m.in. w PPS, samorz康owiec, pose.

2005 - Zmar豉 Fran蔞ise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka. Zapocz徠kowa豉 ruch ekofeministyczny.

2007 - Zmar Ron Brown, dzia豉cz Szkockiej Partii Socjalistycznej i by造 deputowany Partii Pracy.